Разбиха група за фалшиви банкови карти, действала и в Пловдивско - DC news

Разбиха група за фалшиви банкови карти, действала и в Пловдивско

Разбиха група за фалшиви банкови карти, действала и в Пловдивско

Мащабна операция на ДАНС, Апелативната специализирана прокуратура и Отдела за Източна Европа разбиха голяма организирана престъпна група, която се е занимавала със злоупотреби с банкови карти. Акцията е била проведена под кодовото наименования „Империум“ на територията на България и Испания в тясно сътрудничество с Централното звено в Мадрид на Националната криминална полиция на Испания и Европейския киберцентър на Европол в Хага.

Мащабната операция е била проведена от българските и испанските власти чрез координационни центрове в София и Мадрид. В България са били извършени 38 претърсвания на територията на областите Пловдив, София, Бургас и Силистра. В Испания обиски и арести е имало в Малага, където има голяма българска общност. Всички претърсвания и арести бяха извършени едновременно.

Разкрити са осем специализирани работилници, две от които изключително модерни и комплексни. Иззети са хиляди микро-камери, четци за платежни карти, микроелементи и електроника, както и огромни количества бели пластики. По време на операцията е намерено и оборудване за 3D-принтиране, с което се произвеждат пластмасовите детайли, които трябва да се инсталират за компрометиране на банкомати и POS-терминали. Иззети са стотици готови за използване банкови карти, както и бели пластики – заготовки за изработка на карти-дубликати.

Престъпната група е извършвала дейността си като е събирала финансови данни от банкомати със скимиращи устройства и ПОС-терминали на различни места в Европа. Те са били използвани за изготвяне на карти-дубликати за теглене на суми от страни в Далечния изток и Латинска Америка.

 

 

Подобни статии

Top