Разбиха канал за фалшиви сирийски паспорти в Пловдив (СНИМКИ)

Разбиха канал за фалшиви паспорти в Пловдив

Пловдивската полиция разби канал за производство на фалшиви сирийски паспорти, които е трябвало да бъдат изнесени в Турция. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров при посещението си в Пловдив днес.

Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, ако паспортите са били  реализирани в южната ни съседка, е имало реална опасност от влизане на терористи на територията на страната ни. При  полицейската акция са задържани деветима души, трима от които са освободени. Други шестима остават в ареста със 72-часова прокурорска мярка „Задържане под стража“.

Две легални пловдивски печатници са участвали в схемата за производство на фалшиви сирийски паспорти. Обиските в тях са извършени в момента на отпечатване на  паспортите, които са били с изключително добро качество. Намерени са 10 хиляди заготовки за сирийски документи за самоличност, а стойността на поръчката е била 50 хиляди долара. Те са били предназначени за турски клиент.

Задържани са всички участници в схемата, подчерта районният прокурор Гергана Мутафова. Сред тях са собствениците на двете пловдивски печатници, двама печатари и 37-годишния пловдивчанин, който е поръчал и организирал плащането.

В печатниците са се отпечатвали още фалшиви ваучери за храна, етикети за алкохол, дипломи, лични карти и др. Схемата е пресечена, преди паспортите да бъдат изнесени, посочи Мутафова. Срещу участниците в нея са повдигнати обвинения за изготвяне на фалшиви документи за самоличност. В сряда в съда ще бъде внесено искане за налагане  постоянна мярка задържане под стража.

 

Подобни статии

Top