Разбиха нелегална бензиностанция, нанесла щети за 4 млн.лв. на държавата (ВИДЕО И СНИМКИ)

vanio tanov i sie

Нелегална бензиностанция-майка, която е зареждала с бензин три други бензиностанции в Пловдивско и Пазарджишко разкриха в Пловдив при съвместна акция МВР, ДАНС, прокуратурата и Агенция „Митници“. Тя е действала в  продължение на 3 години е действала в пловдивски данъчен склад и в резултат на дейността й са нанесени щети за над 4 млн. лева от невнесен акциз, съобщи в града под тепетата шефът на митниците Ваньо Танов.

Около 6000 тона гориво е преминало през нелегалната цистерна, закопана под данъчния склад, уточни шефът на пловдивската митница Павел Геренски.

Далаверата била разплетена, след като вчера при акция спецслужбите са влезли в митническия склад. Оказало се, че нелегалната бензиностанция е продавала газьол на черно в особено големи размери в периода от 2013 до 2015 година. Според окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов цистерната била маскирана в шахта. При отварянето на замаскирания щит на шахтата, се отваряло и противопожарно табло с пистолет, от който били зареждани цистерни, за да откарат газьола на три различни бензиностанции.

Става дума за оцветен дизел, използван за производствени нужди и отопление. До края на миналата година той се е продавал при ставка 50 лева, а сега вече върви на цените, на които и останалите горива.

За да се оформят документите за продажба на нелегалното гориво, са били извършени множество сложни операции, с които бензиностанциите да легализират покупката на нафтата пред институциите.

Екипи на ДАНС, полицията и агенция „Митници“ са извършили над 20 претърсвания в областите Пловдив и Пазарджик, разпитани са над 50 души. Задържани са четирима души за 24 часа. Предстои да бъдат повдигнати обвинения, съобщи Румен Попов.

В схемата е твърде вероятно да са участвали и хора с добра обществена репутация, обясни главният секретар на МВР Георги Костов.

Според Ваньо Танов данъчният склад имал право да внася горива под особен надзор. Но те трябвало да бъдат маркирани. В случая обаче тези горива са се продавали, за да се ползват за превозни средства – селскостопанска или друга техника.

На притежателя са наложени обезпечителни мерки, за да може държавата да си прибере парите, уточниха от Агенция „Митници“. Оттам съобщиха, че принципно цистерните с горива за производствени нужди имат GPS-и, с които могат да бъдат проследени. Танов бе категоричен, че щетата ще бъде възстановена в бюджета.

Снимки: 24chasa.bg и DCNEWS

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top