Разгледайте църквите в Стария град безплатно! - DC news

Разгледайте църквите в Стария град безплатно!

За първи път пловдивчани и гости на града ще могат да се включат в безплатни опознавателни турове „Храмовете в Стария град”, съобщават от ОИ „Старинен Пловдив“. В седмицата от 19-ти до 25-ти септември, когато се провеждат Празници на Стария град 2016, желаещите ще могат да разгледат 3 църкви – „Св. св. Константин и Елена”, „Успение Богородично” и „Свети Димитър”.

Това може да стане на следните дати:

-20.09.2016 г.-от 16:00 часа
-22.09.2016 г.-от 16:30 часа
-24.09.2016 г.-от 17:00 часа.

Сборният пункт и за трите религиозни тура е един – пред църквата „Св. св. Константин и Елена”.

Първият храм в обиколката е „Св. св. Константин и Елена”. Той е свързан с ранното християнизиране на града и смъртта на 38-те вече канонизирани мъченици през 304 г.

Втората избрана за посещение църква е „Успение Богородично” (или „Света Богородица”). Това е най-голямата православна и катедрална църква в Пловдив. Нейната история е свързана с началото на движението за независимостта на българската църква, чийто център тогава е бил Цариград (60-те-70-те години на 19-ти век).

Третата църква е „Свети Димитър”. Тя има интересни архитектурни особености, мраморен иконостас и запазено аязмо. Иконостасът е от бял, сив и цветен мрамор, който е бил единствен по рода си за тогавашното Възрожденско изкуство (1860-1869 г.).

Целта на тези опознавателни турове е да се даде основна представа на посетителите за историята на храмовете, тяхната архитектура и вътрешна уредба. Във всяка една от църквите вътрешното обзавеждане разкрива множество символи с различно значение.

Желаещите да участват в религиозните турове могат да се събират пред „Св. св. Константин и Елена” в уречените часове на съответните дати.

Подобни статии

Top