Разказ за забравените първостроители на Пловдив представя Владимир Балчев

Владимир Балчев представя книгата си за Пловдив

„Пловдив – другият бряг на Европа“ – така е озаглавил новата си книга дългогодишният главен експерт в Държавния архив в града под тепетата Владимир Балчев.

Тя е резултат на 20-годишните търсения и проучвания на автора и разказва за забравените европейски първостроители на модерния Пловдив, които напускат родните брегове и се заселват в един от най-древните градове на планетата, споделя Владимир Балчев.

Книгата има и енциклопедичен характер. Тя може да се използва и за получаване на информация за героите в нея, които са напуснали своята родина, за да дойдат в една чужда страна.

Най-напред през Възраждането идват дипломатите – те са по служба, но след Освобождението идват хора, които искат да помогнат на българите да направят своя държава, своя култура, модерно образование. Някои от тях, особено чехите, тръгват със съзнанието, че когато дойдат в България, те вече ще бъдат българи, казва авторът.

Хората си спомнят само за Антон Шевалас, Йосиф Шнитер и може би Антон Тайнер. Но има още много личности, допринесли за съвременната визия на  Пловдив като френските консули Шарл Шампоазо, Огюст Д. Озон, който още в далечната 1886 година чете лекции по български език във Франция, както и Боасе, благодарение и на когото Пловдив не е опожарен при освобождението си.

Това е един огромен капитал, който имаме, и ние стоим на него и въобще не му обръщаме внимание. Това е целта на тази книга – да видим,че Пловдив има една друга история, която ни дава лице пред света и ние трябва не само да я помним, но и да я популяризираме и да се похвалим с нея.

Книгата „Пловдив – другият бряг на Европа“ ще бъде представена на 15 януари от 17.30 в лекционната зала на Народна библиотека  Иван Вазов.

 

Подобни статии

Top