Разказ за първостроителите на Пловдив напълни залата на Народната библиотека (СНИМКИ)

Премиера на книгата на Владимир Балчев

Знаете ли че първият вицеконсул в Пловдив – Шарл Шампоазо е потомствен археолог, който през 1863 г. открива статуята на Нике от Самотраки, която днес се пази в Лувъра? Или, че друг пловдивски вицеконсул – Огюст Дозон, още 16-годишен превежда творби на Шекспир и Шилер, а по-късно усвоява толкова добре българския език, че съставя изключително ценна съпоставителна граматика.

Тези, както и куп други факти, вече са достъпни за всеки, благодарение на историка Владимир Балчев, който ги събра в книгата „Пловдив – другият бряг на Европа“.

Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив се оказа тясна, за да събере желаещите да присъстват на премиерата на изданието. Колеги, приятели и граждани на града под тепетата дойдоха, за да се срещнат лично с автора и да го поздравят за блестящия сборник.

„Пловдив – другият бряг на Европа” е книга за забравените първостроители на съвременен Пловдив. Разказът си авторът започва от Средновековието и достига до периода след Освобождението, когато започва да се гради нова, модерна държава.

Това е времето на първостроителите, имената на повечето от които дори не сме чували. Тези хора напускат родните си места, за да се установят в един от най-древните градове на земята  – Пловдив. Полагат основите на културния живот, изграждат нови навици, правят промени в политическия живот и важни открития за науката.

Цели 20 години авторът събира факти и прави изследвания, за да създаде енциклопедия, в която да представи пред пловдивчани важни периоди и имена от историята на града. Целта на книгата освен да образова, е и да повдигне духа и самочувствието ни като нация. Имаме огромен капитал, високи постижения в различни области и трябва да се гордеем с тях.

Много от героите в книгата идват в Пловдив със съзнанието, че тук ще градят бъдещето и ще осъществяват мечтите си. Това е и причината да се борят за развитието и напредъка на града, да го спасят от опожаряване в навечерието на Освобождението и да възродят духа в него след това.

В книгата има и много архивни фотографии, които илюстрират разказите и дават по-ясна представа за всичко, което се е случвало на пловдивска земя. Историята се преплита с любопитни факти и така сборникът се превръща в четиво за всеки – от историка с богат опит и познания до обикновения човек.

Подобни статии

Top