Разкриват Акведукта при ремонта на пловдивско кръстовище

Трасето на Римския акведукт на Пловдив се очаква да бъде разкрито, докато трае ремонтът на кръстовището на Пещерско шосе и бул. „Васил Априлов“. Това съобщи за DCNEWS ръководителят на разкопките, които ще бъдат проведени в района – Мая Мартинова.

Ремонт! Кръстовището на Пещерско и „В. Априлов“ става кръгово (СНИМКИ И ВИДЕО)

„Очакваме да излезе трасето на акведукта, който е захранвал Филипопол с чиста питейна вода от Родопите – местността Марата край Марково – открит каптаж. Трасето му минава покрай Джендем тепе, оттук, през Пещерско шосе,  е документирано, през Бунарджика и на Джумаята влиза в античния град“, поясни археологът.

Тя е категорична, че трасето минава през кръстовището и че реконструкцията му ще се наложи да бъде удължена с няколко дни за провеждане на спасителни разкопки. Античните градежи вероятно няма да бъдат експонирани, тъй като са в района на оживено кръстовище. Комисия от Министерство на културата ще приеме работата на археолозите и ще прецени как новото пътно съоръжение да премине през античните градежи.

Акведуктът е разкрит частично, когато някога е бил построен транспортният възел в района.

Припомняме, че при разкопаването на бул. „Васил Априлов“ беше разкрит римски некропол от II-III век. Тук са били погребвани и знатни, и не толкова богати римляни.

„Разкрихме две двойни гробници, обмазани отвътре, с нишички за поставяне на гробни дарове , едната беше с оформена зидана възглавничка. Така че имаме значителен принос за изграждане на гробните съоръжения през римската епоха, като резултат от научното проучване. Гробниците бяха полуразрушени заради изграждането на много комуникационни съоръжения. Това е западният некропол на Филипопол, който е известен, дори в двора на ВМИ през 1964 археологът Лилия Ботушарова е разкрила погребение с колесница, част от която е в експозицията на Археологическия музей“, разказа още Мая Мартинова.

Подобни статии

Top