Разкриват още част от Римския стадион под „Нармаг“

Меморандум между местната власт и частните собственици на бившия „Нармаг“ на Главната улица ще позволи на пловдивчани да се докоснат до уникална археология, открита при укрепването на старинната сграда.

Открити са четири времеви пласта в най-чист вид – недокоснати от човешка ръка, свидетелстваха архитектите, които са възстановили постройката. Сега общината се намесва, за да създаде музей и да се погрижи за експонирането на артефактите.

Сградата на бившия „Нармаг“ е купена пред 2004-та от двама австрийци и досега стои затворена. Малко хора знаят, че през това време е направено основно укрепване и възстановяване на постройката, като строителите са слезли 6 метра под нивото на Главната улица. Нагоре пък са премахнати допълнително пристроените етажи. В резултат се е оформила сграда, която експонира 4 пласта история.

За пловдивчани от най-висока ценност е, че в основите на Нармаг е част от Античния стадион на Филипопол, като тя е запазена с такива елементи и подробности, които не са разкрити в другите части. Ще се виждат шест реда от седалките и едно цилиндрично укрепване, което се счита за уникално в световен мащаб. Общината заяви намерение да се погрижи историческите ценности да станат обществено достояние. Сградата не се продава, затова ще се търси форма като наем или друг вид сътрудничество.

Представителите на собствениците уведомиха, че бившият Нармаг ще „оживее“ до няколко месеца, може би дори преди Нова година. Плановете са пететажната сграда да бъде отдадена под наем на голяма фирма за конфекция.

Подобни статии

Top