Разкриват Северния кораб на Голямата базилика в Пловдив

Америка за България” депозира проект за укрепване, който е част от проектната документация за разкриване на Северния кораб на Голямата Раннохристиянска базилика на Филипопол. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев след срещата си с представители на фондацията.

Проектът е част от ангажимента на Община Пловдив за извършване на проучвателна дейност на север от сега разкритата част от Базиликата. За реставрацията на обекта фондация „Америка за България” ще осигури финансиране в размер на 4 900 000 лева. Община Пловдив участва в проекта с облагородяването на градската среда.

„В северния кораб планираме изграждане на презентационно пространство за свързване с останалата част на сградата и реализиране на площад пред католическа катедрала „Свети Лудвиг”, уточни кметът Иван Тотев.

Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” и оформянето на красиво площадно пространство. Предвижда се дейностите по изграждането на бъдещия музей да приключат през есента на 2018 година.

Епископската базилика е разкрита при спасителни археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив през 80-те години на миналия век, между 1982 и 1986 г. Проучена е частично. Разкрита е едва половината от сградата от археолога Елена Кесякова.

Самата базилика представлява трикорабна едноабсидна сграда, с атриум, заобиколен с портици. Общата й дължина е 86.30 метра, а широчината й е 38.5 метра. Изключително мащабна по размери, датирана е IV-VI век, което я прави най-голямата базиликална сграда от този период на територията на България. Обектът е обявен за паметник на културата през 1985г.

Преди време Община Пловдив закупи 2 частни имота на север от улица „Гладстон” и след решение от Министерски съвет получи правото да управлява Голямата Раннохристиянска базилика, припомни кметът. Той заяви, че до месец с КАТ ще бъде съгласуван проект за регулиране на движението, за да могат да стартират проучвателни дейности.

В тази връзка маршрутът на автобусна линия 9 ще бъде променен, както следва – ул „Петко Д. Петков“ – „Капитан Райчо“ – бул. „Цар Борис Трети“.

 

Top