Разкриват тайните на Небет тепе (СНИМКИ)

Археологически разкопки на едно от най-емблематичните места в Пловдив – Небет тепе, започнаха днес. Ръководителят на проучването София Христева и кметът на Пловдив Иван Тотев хванаха кирките и направиха първата копка, с която дадоха символичен старт.

Припомняме, че миналата година беше извършено геофизично заснемане на структурите, което позволи да се набележат местата за изследване. Обособени са три зони.

Първата зона е около водохранилището, която екипът обработва в момента. Целта е да се провери дали водохранилището преди е било зазидана кула. Втората зона е около останките от каменните зидове, затрупани през годините. Те трябва да бъдат разкрити напълно, преди да бъдат експонирани. Третата зона е източната страна, точно до заведението, където има добре запазена стена.

Небет тепе е тема, която буди най-силен обществен дебат. Започваме разкриване на места, под които има останали структури от града. Пролетта ще се проведе дебат как обекта да бъде социализиран по начин, който ще вдъхва уважението ни към него и който с гордост можем да представим пред света, коментира градоначалникът.

Община Пловдив е отпуснала 50 000 лева за проучвателните разкопки, които да завършат още този археологически сезон.

Директорът на Археологически музей в Пловдив Костадин Кисьов има предположение, че на Небет тепе може да бъде открита монетарница на неизвестен тракийски владетел от 3 век пр. Хр.

В целия град досега са открити общо 46 монети от бронз, на които е обозначено, че владетелят е ръководил племето на одрисите. Върху монетите са изобразени Херакъл и Свещения бик. Според Кисьов дворецът на царя се е намирал на върха на тепето, но от него няма запазени останки.

Подобни статии

Top