Разкриха кой е първият кмет на Пловдив (СНИМКИ И АУДИО)

Античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на I век сл. Хр., а не през 116-117 години от II век сл. Хр., тоест е с 20-30 години по стар. Това става ясно от надпис на древногръцки език от 90-те години след Христа, открит по време на археологически  проучвания.

Откритието е продължение на надпис на колона, върху която е била поставена бронзова статуя на първия градоначалник на Филипополис. Открита е при реставрация на стълбите от лявата страна на Античния театър.

Находката е с историческо значение за Пловдив. Надписът доказва, че градът е бил столицата на провинцията, каза кметът Иван Тотев, който бе изключително развълнуван от находката. Описано е величието и значението на древен Филипопол и водещата му роля в провинция Тракия. Той е почетен и отдава значение на делата и фигурата на първия градоначалник.

Вече знаем името на първия кмет на Пловдив и можем да поставим табелка в общината, заяви с усмивка Тотев.

Чуйте и какво точно гласи надписът, разчетен от преподавателя по старогръцки в СУ „Св. Климент Охридски“ Николай Шаранков.

„Надписът се отнася за Тит Флавий Котис, който първо е бил жрец на императорския култ в провинция Тракия. Той е наследник на последните тракийски царе. От тази информация за него, става възможно датирането на Античния театър в по-ранен етап“, подчерта Николай Шаранков.

 

Подобни статии

Top