Разпитват кмета Тотев за пожара в Тютюневия град (ВИДЕО)

По две направления ще работи разследването за запалването на тютюневите складове, съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Едното ще бъде чисто криминално, свързано с възникването на пожара, начина на разпростиране на огъня по отношение на сградите. Тази линия на разследване ще се осъществява от следователи от Окръжна следствена служба с активното съдействие на МВР.

Втората линия на разследване ще обхване търсенето на евентуален инвестиционен интерес и всичко, което се е случвало със сградите в административно, строително, разрешително и т.н. отношение до момента на пожара, както и това, което би се случило след това. Разследването ще се осъществява от следователи, но ще бъдат привлечени и представители на ДАНС.

„Екипът, който ще се занимава с второто разследване, по решение на окръжния прокурор Румен Попов ще бъде същият, който разследва и събарянето на тютюневия склад на ул. „Одрин“8, защото част от ситуацията поразително напомня това“, посочи главният прокурор.

В Пловдив утре ще бъдат изпратени експерти от ГД ПБЗН, които заедно с местните пожарникари ще дадат заключение кога ще може да се влезе в опожарените складове, за да се започне незабавен оглед на сградите. Осигурена е и необходимата техника. Те ще направят и пожаро-техническа експертиза. Тя ще бъде и ключът към разследването, смята главният прокурор. „Освен пътят на огъня от момента на неговото възникване, тя ще трябва да даде отговор и на въпроса, който е важен и за втората линия на разследването. А именно по-късното възникване на пожара в четвъртия склад – на „Галакси пропърти груп““, поясни той.

До момента са иззети всички видеоматериали от снималите на място медии и предоставени от граждани, съобщи още Цацаров. Той беше категоричен, че разследването ще търси не само прекия извършител, то ще търси и евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад този пожар. „Защото докато има сгради, съществуват изключително тежки процедури за опазване на културното наследство. Ясно е обаче, че в ситуацията, в която вече няма сгради или от тях са останали само голи стени, тогава падат множество затруднения пред настоящи или бъдещи собственици /имам предвид действителни собственици, защото съм далеч от мнението, че показвания по екраните италиански гражданин, бивш почетен консул на Италия е въобще собственик или представлява собственик/, тогава се вдига една солидна бариера. Вдига се цяла бариера на административни трудности, които биха пречили на евентуалния инвеститор да си свърши работата“, каза още главният прокурор. 

Досъдебното производство ще продължи под формата на следствено дело и ще се извършва от следователи от Окръжната следствена служба.

Цацаров подчерта, че ще се направи пълен анализ на движението на собствеността на въпросните складове и всички сгради около тях от момента, от който те са закупени от настоящите собственици до възникването на пожара. Вече има договореност Министерство на културата да предостави констативния протокол от вчерашната проверка на експерти от ведомството, които бяха на място заедно с министър Вежди Рашидов. Още утре прокурор и представител на икономическа полиция ще бъдат в МК, за да получат всички документи, свързани с територията като групов паметник на културата, категоричен беше прокурор №1 у нас.

„Втората линия на разследване ще трябва да отговори на още един въпрос: Навсякъде се говори за Европейска столица на културата 2019 г. и евентуалното участие на тази територия като Тютюнев град, културно средище и прочие. Разследването ще трябва да установи начинът, по който е осъществено кандидатстването, дали изгорелите складове са били вградени в това предложение и какво е било предвидено за тях. Защото те не са общинска а частна собственост“, припомни Цацаров.

Той беше категоричен, че ще бъдат разпитани всички засегнати лица. „Това ще бъдат не само италианският гражданин Пиетро Луиджи Гиа, представителите и управителите на другото дружество, както и длъжностните лица на общината. Сред тях на първо място кметът на общината, кметът на района, главният архитект, всички по реда си“, уточни главният прокурор.

По думите му ще бъде изяснено също след като сградите са изгорели какъв е режимът на застрояването им и какви са задълженията на собствениците, държавните и общински органи. „Казано по друг начин: кои административни бариери пожарът е премахнал?“, натърти Сотир Цацаров. И допълни:

„Ще изискаме буквално всяка хартия, която е излязла като искане, молба и друго от собствениците. Като например данни за искания за застрояване, за одобряване на устройствени планове, както и всяка хартия, която е излязла от държавните и общински органи, била е издадена от тях и е послужила за някаква цел на собствениците“.

Главният прокурор подчерта, че версията „клошар“, не е единствена версия. Нито е единствената основна версия. По думите му тя нито елиминира, нито изключва всички други версии. „Прекият извършител е пряк извършител. Въпросът е дали той е пряк извършител по отношение на всички тютюневи складове, които са изгорели и особено на един от тях, а също: какъв е евентуалният инвестиционен интерес, ако такъв съществува, който би бил безкрайно улеснен от един такъв пожар?“, заключи Цацаров. 

Ето какво още каза той:

 

Подобни статии

Top