Разпитват трети свидетел по делото за купуване на гласове на местния вот

Разпитват трети свидетел – Иван Цоковски, по първото дело за купуване на гласове на местните избори в Пловдив. На предишното заседание – на 18 януари, пред съда бе изправен 33-годишния Иван Димитров, който бе обвинен, че е предложил по 30 лева на Саркис Саркисян и Тодор Котов, за да гласуват в полза на Кирил Търев – кандидат за общински съветник от Земеделски съюз ”Ал. Стамболийски”.

Търев бе сред съветниците, получили най-много преференциални гласове на изборите в края на миналата година. 24-годишният съветник получи 1292 преференции и от 8-ма позиция се пренареди до втора в листата на ЗС „Александър Стамболийски”.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно производство, но с разпит на свидетели. По тази процедура, подсъдимият се признава за виновен, но присъдата не се редуцира с една трета. Димитров призна вината си, а неговият защитник адвокат Георги Сидеров поиска да бъдат разпитани трима от общо деветте призовани свидетели – Саркис Саркисян, Тодор Котов и Иван Цоковски.

Двама от тях – Котов и Саркисян, бяха разпитани на предишното заседание. Тогава се оказа, че Саркисян е „забравил“ какви показания е дал пред полицията. Затова се наложи да прочетат показанията му от първоначалните разпити. Оказа се, че той е предложил пари на още един от съседите си.

Ако Цоковски се яви, се очаква  днес да бъдат съдебните прения, а впоследствие съдът да се произнесе и с присъда.

Подобни статии

Top