Разпознаха опасен престъпник сред ученици от Руската гимназия в Пловдив (СНИМКИ)

sad_chas_na_klasa (23)

Дела за измами в договори за покупко-продажба в магазин за мебели, разкриване на извършителя за откраднат мобилен телефон в парка и задържане на опасен престъпник след разпознаването му сред шестима души бяха част от сценариите, които се разиграха днес пред ученици от  9 „з“ клас  от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив.

Учениците бяха посрещнати още от вратата на Съдебната палата от Магдалена Ивановd, председател на Апелативния съд в града под тепетата.  „Смятаме, че трябва да се доближим до обществото и определени целеви групи, като разкажем на възможно най-достъпен език, каква е същината на работата, която се извършва от съда“, обясни тя пред присъстващите.

Апелативен съдия Христо Крачолов влезe в ролята на преподавател и разкри пред тийнейджърите любопитни и важни подробности от работата на служителите в съдебната система.

В рамките на часа на класа възпитаниците на гимназията имаха възможността да се превъплътят в ролите на съдии, полицаи и адвокати и отблизо да проследят стъпките, по които професионалистите достигат до разкриване на всеки един казус.

След кратката лекция за видовете дела и договори, както и подробно описание на символите на храма на Темида, Крачолов с помощта на колегите си главен полицай Димитър Спасов и Илиян Димитров демонстрираха основните принадлежности, с които се залавят опасните престъпници.

Белезниците, бойните стрели, електрическите палки и бронежилетките предизвикаха интереса у подрастващите, а някои от тях дори се престрашиха да се включат в демонстрацията по разпознаване на опасен престъпник, както и в възстановката на съдебен процес.

Това е второто групово посещение на ученици в Пловдивския съд след като през месец март там се организира Ден на отворените врати.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top