Разследването на катастрофата с линейката на „Гладстон“ възобновено

Пловдивският районен съд възобнови прекратеното от районната прокуратура в града под тепетата разследване за катастрофата с линейка на ул. „Гладстон”, при която бе ранена пловдивчанка. Съдът се мотивира с това, че „правата на водачите на МПС със специален режим не изключват задължението им да спазват разпоредбите на Закона за движение по пътищата, уреждащи задължението при приближаване към пешеходна пътека да бъдат пропуснати стъпилите на нея пешеходци”.

Жената бе блъсната на 6 август, когато се опитала да пресече пред кърджалийска линейка с включени сигнални светлини и сирени, която превозвала дете с тежка черепно-мозъчна травма към пловдивска болница. Повече за катастрофата вижте ТУК.

След катастрофата шофьорът Росен Божинов обясни, че видял пресичащата жена в последния момент. Опитал се да я избегне, но не успял и я блъснал. Според разследването на прокуратурата жената била блъсната, когато автобус спрял да й даде предимство на пешеходната пътека.

В резултат на удара пешеходката получила контузия на главата, мозъчно сътресение, навяхване на шията, счупени 7-мо ляво ребро и втори поясен прешлен. Автотехническата експертиза, приложена по делото показва, че шофьорът на линейката е видял пешеходката, когато тя била на 10,60 метра от него. Спирачният му път обаче бил 11,10 метра. Експертите смятат, че времето, необходимо на линейката да спре е било 2 секунди, а времето за движение на автомобила от мястото на реакция на водача до удара е 1,64 секунди.

Районният съд обаче е преценил, че изводите на обвинението, че вина за произшествието има пешеходката, са неправилни, а за делото е важно дали скоростта, с която се е движил водачът на спешния автомобил, е била съобразена. Заради това съдът отменя постановлението на районната прокуратура за спиране на разследването, което се води срещу неизвестен извършител и връща делото на държавното обвинение за изпълнение на съдебните указания.

Определението може да бъде обжалвано пред окръжния съд в Пловдив.

Подобни статии

Top