Разчистват около трафопост в района на съборения тютюнев склад

Трафопост на EVN е бил затрупан от фирмата, съборила тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8 зад Автогара Юг, съобщиха от прокуратурата. При разрушаването на сградата тухли и керемиди са заринали вградения трафопост, захранващ целия квартал наоколо, включително МБАЛ „Св. Мина“ и колелото на Централна гара. Деформирани са врати и съоръжения в трафопоста и от електроснабдителното дружество се опасяват от тежка авария и проблеми със захранването с ток на квартала.

Поради това наблюдаващият прокурор по случая е разпоредил управителят на фирма „Одрин 8“ ЕООД – Пловдив да почисти площта пред трафопоста, като действията да бъдат съгласувани с Община Пловдив, ОД МВР и EVN.

При разчистването да бъдат спазени всички законови и подзаконови разпоредби по обезопасяване на района, запазване на сградата, съхранение на архитектурните ценности и правилата за здравословни и безопасни условия на труд, разпореждат магистратите.

Окръжната прокуратура е образувала и досъдебно производство за извършване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство, уточни наблюдаващият прокурор Галина Андреева.  Засега делото се води срещу неизвестен извършител.

Разследващите ще уточняват дали в периода 05-06 март е разпоредено да се събори сградата на ул. “Одрин“ №8, която притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство. Сградата се води като архитектурно-строителен паметник на културата по документите на НИПК.

Припомняме, че разследването е възложено на отдел „Икономическа полиция” при ОД на МВР – Пловдив. Извършват се множество процесуално-следствени действия. В рамките на делото се разследва и евентуалното извършване на други престъпления от общ характер, уточниха от прокуратурата. Оттам визираха двата документа за статута на склада и дали единият от тях е фалшив.

 

Подобни статии

Top