Разширяват Природонаучния музей, Дондуковата градина като в Шьонбрун

Природонаучният музей ще бъде разширен, съобщи днес кметът Иван Тотев. Разширението ще е за сметка на кръглата зала „Лотос“ на Обредния комплекс, която в момента стои празна. Ще се ползват и помещенията около залата. За да се свържат с музея, ще бъде изградена топла връзка.

Предстои промените да бъдат документално уредени, поясни градоначалникът.

Той съобщи още, че ще в част от Дондуковата градина ще бъде създадена нова ботаническа градина. Тя ще напомня оранжериите и някои от кътовете в градините на Шьонбрун, посочи кметът. За целта най-старият парк в Пловдив, който трябваше да бъде реконструиран, ще бъде препроектиран, за да се включат в реконструкцията му новите идеи.

Всичко това ще се случва с помощта на Регионалния исторически музей, който пък ще осигури нагледни материали за историята на Градската градина. Има вероятност да бъде възстановен и осмоъгълния дървен павилион, в който някога се е намирал подробния устройствен план на Пловдив. В него се е влизало само „по търлъци“ и единствените хора, които са имали право на това, са били главният архитект и кмета на града.

Според Тотев за месец от откриването на Природонаучния музей досега, приходите възлизат на 50 хиляди лева.

Подобни статии

Top