Райна Петрова отива на съд

Искат отстраняване от длъжност за Райна Петрова

Пловдивската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия кмет на „Централен“ Райна Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева.

Срещу Райна Петрова са повдигнати три обвинения –  в престъпление по служба, превишаване на права и търговия с влияние.  От началото на май 2012 г. до януари 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, тя не е изпълнила служебните си задължения да осигури самостоятелно провеждане на процедура по реда на ЗОП /Закона за обществените поръчки/ от страна на директорите на 14 детски градини, които са третостепенни разпоредители с бюджетни кредити при район “Централен”.

Петрова е превишила правата си, тъй като е иззела правомощията на възложителите по сключените договори сами да определят изпълнител и лично е определила изпълнител на договорите. Сключените договори са с фирмата на Надежда Минчева, като това е станало чрез дадени от Райна Петрова до директорите на детските градини устни указания.

Спуснати са и предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя.  Според магистратите така дружеството е получило облага в размер на 44 855  лева, от  доставките на храни за “Централен”. В резултат на това са били доставяни храни,  които не отговорят на изискванията за качество.

Бившата кметица е обвинена и в търговия с влияние.  През юни 2013 г. Надежда Минчева й дала ваучър за туристическа услуга за 9 780 лева, като целта била Петрова да упражни влияние върху зам.-кмета на район “Централен” за провеждане на обществена поръчка за 376 000 лева за доставка на храни в детските ясли и градини в района.

Срещу Надежда Минчева също е повдигнато обвинение за търговия с влияние.

По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са веществени доказателства и документи. На Райна Петрова е наложена мярка за неотклонение  „Подписка“, а Надежда Минчева е с „Парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Пред DCNEWS адвокатът на Петрова Красимир Елдъров съобщи, че няма информация за внасяне на обвинителен акт. Знам, че миналата седмица е приключило разследването, когато се запозная с обвинителния акт, ще мога да коментирам, посочи Елдъров.

Подобни статии

Top