Районен кмет брои коли, за да прави паркинги в Пловдив - DC news

Районен кмет брои коли, за да прави паркинги в Пловдив

Два големи паркинга за близо 150 автомобила се изграждат в момента в пловдивския район „Централен“, съобщи пред DCNEWS районният кмет Георги Стаменов. Предстои да бъдат изградени още поне 4 в различни зони на района, допълни той.

Администрацията е стартирала работата по зона за паркиране на ъгъла на булевардите „Найчо Цанов“ и „Санкт Петербург“. „Този имот дълги години стоеше и беше обитаван от самонастанили се лица. Имотът е общински и е предназначен за изграждане на ухото на надлез „Родопи“, за което във времето не са стигнали средства да бъде изградено. Теренът е на площ над 2200 кв.м“,  обясни Стаменов. По думите му там освен безплатен паркинг, ще бъде изградена също кучешка площадка и така районът ще бъде завършен ансамблово облагороден, тъй като в момента вече има прекрасна детска площадка с уреди, която е добре озеленена и със система за поливане.

„Там се намира най-големият блок в „Централен“, който е с изключително малко паркоместа. По този начин даваме възможност живеещите в него, а и работещите наоколо, да има къде да паркират колите си и предпоставка да не паркират в озеленените площи“, посочи районният кмет.

Капацитетът на паркинга ще бъде около 70 места, но вероятно ще може да поеме повече коли. Той ще бъде с временна настилка – фрезован асфалт, а тъй като не е ясно кога ще се появят инвестиционни намерения за изграждане на ухото към надлез „Родопи“, няма да се прави отводняване.

В момента имотът е разчистен от изоставени постройки, насипан е с баластра, наоколо се изгражда бордюр, за да се отдели паркинга, ще бъдат ремонтирани и тротоарите наоколо. „Надяваме се след 15 септември цялата зона да бъде открита, за да може като се върнат хората от отпуск, да има къде да паркират“, подчерта Стаменов.

Започнало е и изграждането на безплатен паркинг за 55 автомобила на гърба на Факултета по дентална медицина в подножието на Младежки хълм. „Реално там ще могат да се паркират до 80 коли“, коментира кметът. Той поясни, че в момента в този район има сериозен проблем с паркирането, а шофьорите не спазват забранителните знаци за движение, оправдавайки се с липсата на паркоместа.

В зоната за паркиране ще има 10% места за инвалиди и за майки с колички. Целта е той да се ползва и от студентите, и от живеещите наоколо, и от разхождащите се в парка край тепето. Паркингът ще бъде на паваж, като паветата ще бъдат взети от ремонта на бул. „Васил Априлов“. Това ще намали средствата, които районът влага, тъй като няма да се плаща основната настилка, а само труда. Ще бъде изградено, осветление и видеонаблюдение на паркинга, както и тротоар зад сградата на стоматологичния факултет, който ще бъде финансиран от Медицинския университет.

От „Централен“ пък ще свържат тротоара на ул. „Любен Каравелов“ с този зад факултета, като настилката ще бъде унипаваж.  „Тъй като количките на хора с увреждания трудно се движат по паваж, ще го направим с унипаважни плочки. Така ще решим проблема и на дамите с токчета, които се оплакват, че на паважа им се повреждат обувките“, пошегува се Стаменов.

Администрацията смята да изгради голям паркинг за 80 коли и на бул. „Марица Юг“ – в зоната от УХТ към бул. „Копривщица“. „Там има огромен дълъг блок, пред него всички спират в калта и се радват поне веднъж седмично на междусъседска свада – кой е спрял в калта и кой не“, обясни районният кмет.

По думите му в този район ще се паркира под 90 градуса пред блока, ще бъде преасфалтирана и асфалтовата алея. Ще се обособи също зелена алея отпред, която ще бъде засадена с дръвчета туя и с цветя от ОП „Градини  и паркове“. Ще бъде уреден и въпросът с достъпа към спирките и тротоарните настилки, които да се подновяват.

„В този участък няма заслони на спирките. Изпратили сме запитване до общината дали са в рамките на концесията. Ако е така, фирмата-изпълнител да им сложи заслони, ако не, ние да търсим решение“, обясни Стаменов.

В тази зона ще бъдат разширени и паркингите на следващите три блока – по посока бул. „Копривщица“. Тези предблокови пространства също ще бъдат озеленени и осветени. „Целта е като влезем в тази зона, да ремонтираме комплексно и в следващите 20 години да има само поддръжка“, допълни кметът.

Паркинг ще бъде изграден и в карето зад СУ „Паисий Хилендарски“ на гърба на училището. Вече са премахнати гаражните клетки в този район – до ул. „Капитан Райчо“, предстои да бъдат премахнати и няколкото останали. Пространството ще бъде облагородено и ще се оформят нормални паркоместа.

Предстои изграждането на два големи паркинга – за 77 автомобила, на ул. „Данаил Николаев“. Обявена е обществена поръчка и в момента се търси изпълнител. „В момента в този район има един паркинг, който е с вместимост около 30-на коли  и всички други паркират в тревните площи. Вечер ходя да броя колко коли са паркирали реално там. Правя го аз, защото ми е неудобно да карам колегите да си оставят семействата и да ходят в 23.00 часа да броят, колко коли са паркирали и как е ситуиран даден паркинг. Аз съм от хората, които обичат да имат реален поглед върху нещата, за да мога, когато вземам решения да е информирано и ако допусна грешка, да знам, че е моя. Няколко пъти ходя там да броя и ги изброих около 52 автомобила, паркирани в тази зона. Т.е., паркинг за 77 автомобила, би трябвало да отговори на очакванията на живеещите в този район“, смята Георги Стаменов.

В тази зона се предвижда да бъдат изградени два големи паркинга и да се облагороди паркът пред блоковете. Той ще бъде направен с парково напояване, кътове за отдих и почивка, чешма. „Идеята, която е вложил в проекта главният архитект на района Васил Василев е, да пресъздаде трихълмието на града. Ще бъдат сложени цветни вази и край тях с настилката – чисто цветово ще пресъздадем тази идея. Водили сме се от настилката, която е там, за да я вложим в новия проект и да спестим малко разходи“, разясни Стаменов. По думите му за проекта е осигурено финансиране от Общинския съвет.

Кметът съобщи още, че в зоната между Пещерско шосе и бул. „Свобода“, където повечето улици са еднопосочни, ще бъде отворена ул. „Данаил Юруков“ откъм „Свобода“ – до стоматологичната работилница. Причината е, че заради ремонта на кръстовището на Пещерско шосе и „Васил Априлов“, живеещите са затруднени да влизат и излизат от тази зона, тъй като входът е откъм „Данаил Юруков“ от страна на Пещерско шосе. „Така тези около 3000 души, които живеят там, ще имат нормален достъп до домовете си, както и до двете детски градини и детската ясла и Професионалната гимназия по електротехника“, посочи кметът. Районът се е снабдил със строително разрешение за отварянето на улицата и това ще стане в най-кратки срокове. Впоследствие ще бъде направено допитване до живеещите в карето, дали отсечката да бъде отново затворена.

 

 

Подобни статии

Top