Районни кметове и деца засадиха 100 дръвчета в Пловдив (СНИМКИ)

20150321_105524

В деня, в който настъпи астрономическата пролет, стартираха залесителните акции в Пловдив. 70 чинари засадиха районните кметове на „Западен“, „Тракия“, „Южен“ и „Северен“-  Димитър Колев, Костадин Димитров, Валентин Василев и Ральо Ралев, в пространството срещу ОУ „Елин Пелин“ до Коматевския възел. В акцията се включиха също служители на администрацията и на ОП „Градини и паркове“.

Новозасадените чинари ще оформят изцяло нова горичка между районите „Западен“ и „Южен“. Дърветата са тригодишни, като за нормалното им поддържане има прекарана поливна система, която е свързана с помпената станция на Младежкия хълм.

Планираме от другата страна на булеварда да засадим около 30 дървета, а на булевард „Свобода“ – още 50. Така в рамките на тези две седмици ще заселесим района с около 150 дървета, като това ще е само първият етап, посочи кметът на  „Западен“ Димитър Колев. Той припомни, че миналата година в района са засадени 200 дървета.

През тази пролет ще бъдат засадени общо 800 дръвчета, обяви директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

Поставили сме си за цел и засаждането на минимум 2 милиона цветя, като за лятото сме заложили основно няколко вида тагетиси, които освен че са устойчиви цъфтят почти цялото лято до късна есен, както и петунии, уточни Алексиев.

30 дръвчета пък засадиха деца и кметове в новия парк на бул. „Източен”. С огромно желание и радост децата от ЦДГ „Щурче” посадиха фиданките на новата детска площадка на булеварда. Помагаха им зам.-кметът Минко Кафтански и кметът на „Централен“ Георги Титюков.  Инициативата е по повод Световния ден на водата, настъпването на Първа пролет  и във връзка с навършването на 25 години ЦДГ „Щурче”.

 

Надяваме се след време да станат големи дървета, да пазят дебела сянка на играещите хлапета, пък и на почиващите граждани. Казват, че човек трябва да засади поне едно дърво в живота си. То е символ на живота, мъдростта и дълголетието, каза Георги Титюков.

 

Заместник-директорът на ОП „Градини и паркове” инж. Георги Николаев даде кратки указания как се засажда дърво, които малките „щурчета” с радост изпълниха. Всяко едно от децата избра свое дърво и с помощта на родителите си, заместник-кмета Минко Кафтански, районния кмет Георги Титюков и служителите на ОП „Градини и паркове” ги засадиха.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top