Райфъла викал за помощ в съда, не го завели в тоалетната

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла пак предизвика смут в Съдебната палата в Пловдив. След една от почивките на съдебното заседание срещу него, той се оплака, че от съдебната охрана не му дали да отиде в тоалетната и дори упражнили насилие срещу него.

„Г-жо съдия, поисках да отида до тоалетната, но тъй като нямаше никой от съдебната охрана около мен, започнах да викам за помощ с всички сили. Те бяха отвън, дойде един черен  и ми каза: „Тия номера ще ги правиш на доктора, тук няма как да стане! След това тръгна да ме води в тоалетната, дръпна ме за сакото, скъса ми хастара. Такова нещо не ми се е случвало досега!“, афектирано говореше Райфъла в съдебната зала. И допълни, че след всичко това вече го било страх да ходи в тоалетната, докато е в клетката.

Адвокатът му Илиян Василев също помоли съдията по делото да разпореди на съдебната охрана, да осигуряват възможност на бизнесмена за упражняване на тоалетните му нужди. Той се позова на заболяването на Райфъла, който има проблеми с уринирането. Докато юристът се обясняваше със съдия Даниела Събчева, очите на собственика  на Първа частна спешна помощ се насълзиха.

От съдебната охрана обаче отрекоха да са забранявали на арестанта да отиде до тоалетна.

Припомняме, че Червенков получи в затвора заболяване, свързано с уринирането. Той задържаше големи количества урина, а лекарите настояват да го оперират. На предишното заседание по делото срещу него, бе поискана нова съдебно-медицинска експертиза, която трябваше да бъде разпоредена, след като бъде прегледан от лекари от Военномедицинска академия  в София. Днес се оказа, че експертизата е готова, но не е минал законният седемдневен срок за насрочването й. Затова пристигналите от София експерти, сред които светилото в урологията проф. Светослав Николов, бяха върнати за следващата дата, на която ще се гледа делото – 22 април /петък/.

Ядосаният професор цитира в съдебната зала мисълта на виден хирург: „Може да изрежа проблема, но не мога да премахна причината“. Той обясни, че Райфъла страда от стеснение на уретъра и това е причината за проблемите му с уринирането.

За сметка на това, след като съдийката обясни, че няма да си даде отвод, даде ход на делото и разпита авторите на психиатричната експертиза, която бе назначена на Райфъла заради депресивното му състояние. Според психиатрите бизнесменът не страда от депресия, но е склонен да придава по-голямо значение на физическите си проблеми, които му причиняват болка и страдания. Лекарите обясниха още, че при едно от леченията на бизнесмена са предписани леки антидепресанти, сънотворно и лекарство за овладяване на тревожността.

Тъй като адвокат Илиян Василев не прие тези обяснения, той настоя лекарите да обяснят каква е разликата между депресивен синдром и депресивен епизод, се наложи вещите лица да изнесат лекция по психиатрия пред съда. Стигна се до подробни обяснения какво представлява и какво включва всеки от термините, при това с примери.

Припомняме, че 50-годишният Червенков е обвинен в опит за поръчково убийство, умишлени палежи на луксозни автомобили и незаконно държане на боеприпаси. Той е сочен за поръчител на убийството на пловдивския лекар Аргир Гяуров, собственик на медицински център в града под тепетата.

Пред съда с него застанапа също 34-годишният Веселин Загорски, 21-годишният Симеон Генов, Бисер Романов /19 г./ от Пловдив и Васил Василев /22 г./  от Пловдив. Те са обвинени   за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи.

Повече за обвиненията вижте ТУК!

Днес в съда отново се явиха бившият депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов и съпругата му. Те, както и дъщеря им, се отказаха от възможността си да бъдат частни обвинители и останаха само с гражданския иск на обща стойност около 20 хиляди лева, за щетите, нанесени на опожарените им автомобили.

Подобни статии

Top