Райфъла и аверите му отиват на съд

Райфъла в съда

Пловдивската окръжна прокуратура – Пловдив внесе днес в съда обвинителен акт срещу 49-годишния Атанас Червенков – Райфъла за опит за поръчково убийство, умишлени палежи на луксозни автомобили и незаконно държане на боеприпаси. Той е сочен за поръчител на убийството на пловдивския лекар Аргир Гяуров, собственик на медицински център в града под тепетата.

Повдигнати са и обвинения срещу 34-годишния Веселин Загорски, 21-годишния Симеон Генов, Бисер Романов /19 г./ от Пловдив и Васил Василев /22 г./  от Пловдив  –  за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи.

На 12 февруари 2014 г. в съучастие помежду си петимата са направили опит да убият д-р Аргир Гяуров, като лекарят е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния му блок в район „Южен“. Според обвинението, мотивът за извършване на престъплението е елиминирането на д-р Гяуров като конкурент на Райфъла, който също притежава медицински център.

По делото е установено, че за извършването на убийството на Загорски била обещана сумата от 20 000 лева. Той  от своя страна наел Симеон Генов и Бисер Романов. На лекаря са били причинени множество наранявания. Тъй като килърите не успели да го убият, Червенков платил само 10 000 лева на Загорски.

Петимата са предадени на съд и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода  от 9 януари 2014 г. до 22 януари 2015 г. на различни места в Пловдив. Сред тях бяха и колите на депутата Антоний Йорданов и съпругата му на ул. „Акация“ в кв. „Христо Смирненски“. Мотивът бил, че Райфъла не бил избран за председател на Сдружение „Български ловно-рибарски съюз“ и му бил прекратен сключения с Община – Пловдив 20-годишен договор за концесия на пазара на ул. „Младежка“ в Пловдив. Бизнесменът смятал, че вина за това има депутатът Йорданов.  И двата автомобила са били запалени от 22-годишния Васил Василев.

На 10 януари 2014 година, воден от същите мотиви Червенков поръчал да бъде счупено предното обзорно стъкло на друга кола на семейство Йорданови.

Веселин Загорски и Бисер Романов са предадени на съд и за извършен на 4 октомври 2014 г. палеж на лек автомобил, марка „Пежо“, собственост на лизингова къща, използван от пловдивчанин.

Червенков, Загорски, Генов и Романов ще бъдат съдени и за палежа на Шкода Октавия на 10 януари 2015 г., собственост на служителка на Райфъла. Четиримата подпалили и още една кола на депутата Йорданов на 22 януари.

По делото е привлечен като обвиняем и 47-годишния Стефан Гичев от Пловдив  за държане на 575 ловни патрона, които са му били предадени от  Атанас Червенков.

Разследващите са разпитали 38 свидетели, извършили са множество експертизи, сред които пожаро-технически, авто-оценъчни, медицински и др., направени са огледи, претърсвания, следствени експерименти.

В момента Атанас Червенков, Веселин Загорски, Симеон Генов, Бисер Романов и Васил Василев са с постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Подобни статии

Top