Райфъла: Какъв е този Аргир Гяуров? Да дойде да се разберем! (СНИМКИ)

„Този Аргир Гяуров – не съм съгласен да му давам 100 хиляди лева. Не го познавам, не съм го виждал, нямам никакви отношения с него. Да ми се обади, ако иска някакви пари, да се разберем!“. Това заяви днес в съдебна зала Атанас Червенков – Райфъла, когато го попитаха за мнението му за гражданския иск в размер на 100 хиляди лева, предявен към него и останалите подсъдими по делото за опит за убийство на собственика на пловдивски медицински център и палежи на няколко коли.

Делото днес отново започна с пререкания между адвокатът на Райфъла Илиян Василев и председателката на 5-членния съдебен състав Даниела Събчева, като в крайна сметка юристът поиска на два пъти отвод – първо на съдийката, а после и на целия състав.

Още в самото начало прокурорите – Албена Георгиева и Атанас Янков, посочиха, че по делото, в нарушение на НПК е конституиран като граждански ищец и частен обвинител д-р Гяуров. Това стана в края на предишното заседание – на 22 април, когато в съдебна зала се яви доскорошния съдия Кирил Николов и стана повереник на пострадалия лекар. Днес обаче прокурор Янков посочи, че Николов не може да бъде страна по делото, тъй като в досъдебната фаза пред него са разпитвани част от свидетелите и той е бил в друго процесуално качество. Затова Николов беше освободен, а искът на д-р Гяуров отхвърлен. Дадено му беше право отново да предяви граждански иск и да се конституира като частен обвинител, но с друг адвокат и той направи това. Сега обаче повереник му стана адвокат Иван Радичев, който преди години защитаваше банкера Христо Александров.

В крайна сметка д-р Гяуров беше конституиран и иска му в размер на 100 хиляди лева солидарно към всички подсъдими, беше приет. Докато траеше тази процедура обаче в залата се разгоря шумна разпра между съдия Събчева и защитника на Райфъла адвокат Илиян Василев.

Първоначално адвокатът и Червенков възразиха срещу назначаването на резервен защитник за бизнесмена. След това юристът реагира срещу репликите на прокурор Янков и обяви, че той се опитва да управлява съда. После Василев посочи, че съдия Събчева водела делото по специфичен начин и в прав текст я обвини в тенденциозност и пристрастност към едната страна за сметка на другата. Затова той й поиска отвод.

Докато вървеше тази полемика, адвокатът на няколко пъти се опита да апострофира прокурор Янков и самата съдийка и затова тя му наложи на три пъти по 100 лева глоба – за неколкократно прекъсване на съда и прокуратурата и, за да установи ред в залата.

От своя страна прокурор Георгиева каза на Василев, че говорел силно и стресирал свидетелите, които пък щяли да забравят всичко, та можело да се наложи да им леят куршум. „Може би ще трява да поема разходите за леене на куршуми?“, отговори защитникът на Райфъла.

След кратка почивка страстите малко се охладиха и започна изслушването на вещите лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза, която трябваше да установи какво е здравословното състояние на Червенков в момента. Три вещи лица, начело със  светилото в урологията проф. Светослав Николов, обясниха, че бизнесменът страда от стеснение на уретрата, заради което често и трудно уринира и урината му отслабва. Според тях заболяването е  лечимо по оперативен път и не е тежко. Мнението на експертите бе, че Райфъла може да се явява на заседанията по делото, без риск от влошаване на заболяването му.

По думите на експертите става дума за хронично урологично заболяване със склонност към „рецидив и регресия“. Напоследък се бил появил т.нар. „глобус физикалис“ – подуване заради задържане на до 500 мл урина. По мнението на вещите лица тази хронична задръжка можела да доведе до изтъняване на пикочния мехур и затова се предлагало оперативно лечение. Според тях обаче имало опасност от генерализирана уроинфекция и сепсис, което вече било животозастрашаващо.

На въпрос от адвокат Василев, дали условията в затвора – общо заключено помещение, в което Райфъла пребивавал с още 7-8 души, били подходящи за болен човек, лекарите казаха, че все пак в килията имало баня и тоалетна.

Разпитът на вещите лица също бе съпроводен с разпра между юриста и съдия Събчева. В крайна сметка Василев поиска втори отвод, този път на целия съдебен състав. Той се мотивира с това, че съдът се страхува да чуе отговорите на експертите, тъй като това щяло да се разминава с предварително взетото от състава решение. „А това се нарича предубеденост. Затова ви искам отвод!“, коментира Илиян Василев.

Съдът не си даде отвод, прие съдебно-медицинската експертиза и продължи делото по същество.

И днес до обяд обаче не бе прочетен обвинителния акт срещу обвиняемите Атанас Червенков, Веселин Загорски, 21-годишният Симеон Генов, Бисер Романов /19 г./ от Пловдив и Васил Василев /22 г./  от Пловдив. Те са обвинени   за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи.

Подобни статии

Top