Райфъла пак в съда, поръчвал убийство и палежи

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла за пореден път застава днес пред Окръжния съд в града под тепетата. 50-годишният Червенков е обвинен в опит за поръчково убийство, умишлени палежи на луксозни автомобили и незаконно държане на боеприпаси. Той е сочен за поръчител на убийството на пловдивския лекар Аргир Гяуров, собственик на медицински център в града под тепетата.

Пред съда с него ще застанат също 34-годишният Веселин Загорски, 21-годишният Симеон Генов, Бисер Романов /19 г./ от Пловдив и Васил Василев /22 г./  от Пловдив. Те са обвинени   за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи.

На 12 февруари 2014 г. в съучастие помежду си петимата са направили опит да убият д-р Аргир Гяуров, като лекарят е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния му блок в район „Южен“. Според обвинението, мотивът за извършване на престъплението е елиминирането на д-р Гяуров като конкурент на Райфъла, който също притежава медицински център.

По делото е установено, че за извършването на убийството на Загорски била обещана сумата от 20 000 лева. Той  от своя страна наел Симеон Генов и Бисер Романов. На лекаря са били причинени множество наранявания. Тъй като килърите не успели да го убият, Червенков платил само 10 000 лева на Загорски.

Петимата ще бъдат съдени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода  от 9 януари 2014 г. до 22 януари 2015 г. на различни места в Пловдив. Сред тях бяха и колите на депутата Антоний Йорданов, съпругата му Татяна и дъщеря му.

По делото е привлечен като обвиняем и 47-годишния Стефан Гичев от Пловдив  за държане на 575 ловни патрона, които са му били предадени от  Атанас Червенков.

Преди месец делото бе отложено, тъй като адвокатът на Червенков поиска да бъдат назначени нова съдебно-медицинска и психиатрична експертизи, които да изяснят здравословното състояние на бизнесмена. По мнението на адвокат Илиян Василев, Райфъла бил и в тежка депресия.

 

Подобни статии

Top