Райфъла пред съда за поръчителство на палежи и убийство

Райфъла в съда

49-годишният бизнесмен Атанас Червенков – Райфъла пак застава пред съда днес за опит за поръчково убийство, умишлени палежи на луксозни автомобили и незаконно държане на боеприпаси. Той е сочен за поръчител на убийството на пловдивския лекар Аргир Гяуров, собственик на медицински център в града под тепетата.

Пред съда ще застанат също 34-годишният Веселин Загорски, 21-годишният Симеон Генов, Бисер Романов /19 г./ от Пловдив и Васил Василев /22 г./  от Пловдив. Те са обвинени   за извършване на опит за предумишлено убийство с користна цел, за умишлени палежи, при условията на продължавано престъпление, с последвали значителни вреди и за умишлено унищожаване на чужди движими вещи.

На 12 февруари 2014 г. в съучастие помежду си петимата са направили опит да убият д-р Аргир Гяуров, като лекарят е бил намушкан многократно с нож във входа на жилищния му блок в район „Южен“. Според обвинението, мотивът за извършване на престъплението е елиминирането на д-р Гяуров като конкурент на Райфъла, който също притежава медицински център.

По делото е установено, че за извършването на убийството на Загорски била обещана сумата от 20 000 лева. Той  от своя страна наел Симеон Генов и Бисер Романов. На лекаря са били причинени множество наранявания. Тъй като килърите не успели да го убият, Червенков платил само 10 000 лева на Загорски.

Петимата ще бъдат съдени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода  от 9 януари 2014 г. до 22 януари 2015 г. на различни места в Пловдив. Сред тях бяха и колите на депутата Антоний Йорданов и съпругата му на ул. „Акация“ в кв. „Христо Смирненски“. Мотивът бил, че Райфъла не бил избран за председател на Сдружение „Български ловно-рибарски съюз“ и му бил прекратен сключения с Община – Пловдив 20-годишен договор за концесия на пазара на ул. „Младежка“ в Пловдив. Бизнесменът смятал, че вина за това има депутатът Йорданов.  И двата автомобила са били запалени от 22-годишния Васил Василев.

На 10 януари 2014 година, воден от същите мотиви Червенков поръчал да бъде счупено предното обзорно стъкло на друга кола на семейство Йорданови.

Веселин Загорски и Бисер Романов са предадени на съд и за извършен на 4 октомври 2014 г. палеж на лек автомобил, марка „Пежо“, собственост на лизингова къща, използван от пловдивчанин.

Червенков, Загорски, Генов и Романов ще бъдат съдени и за палежа на Шкода Октавия на 10 януари 2015 г., собственост на служителка на Райфъла. Четиримата подпалили и още една кола на депутата Йорданов на 22 януари 2015 г.

По делото е привлечен като обвиняем и 47-годишния Стефан Гичев от Пловдив  за държане на 575 ловни патрона, които са му били предадени от  Атанас Червенков.

Очаква се днес мегапроцесът най-накрая да започне, след като на предишното заседание в началото на февруари не му беше даден ход, тъй като повечето подсъдими нямаха адвокати. Затова съдът поиска от Адвокатската колегия в Пловдив да им определи резервни защитници. Призовани са също 39 свидетели и 11 вещи лица. Делото е насрочено също за 17 и 18 март от 9 часа, като бяха определени и резервни дати през април.

 

Подобни статии

Top