Райфъла: С 30 роми ползваме една дупка!

„Непрекъснато съм пълен с урина, това изисква ехографско наблюдение и непрекъснато катетризиране“, това заяви днес в съдебната зала на Пловдивския окръжен съд бизнесменът Атанас Червенков – Райфъла. Оказа се, че от началото на годината той е бил в болница за изследвания и лечение няколко пъти, тъй като задържал до 2 литра урина в пикочния си мехур, а лекарите препоръчали неотложна операция.

Райфъла бе изправен пред съда днес за опит за поръчково убийство на пловдивския лекар Аргир Гяуров, умишлени палежи на луксозни автомобили и незаконно държане на боеприпаси. Заедно с него пред съда застанаха също 34-годишният Веселин Загорски, 21-годишният Симеон Генов, Бисер Романов /19 г./ от Пловдив и Васил Василев /22 г./ от Пловдив.

Делото срещу тях обаче беше отложено заради отсъствие и липса на адвокати на повечето подсъдими. Наложи се съдът да поиска от Адвокатската колегия в Пловдив да определи резервни защитници, като по време на заседанието назначи резервен адвокат на Веселин Загорски.

Делото, което бе гледано при засилени мерки за сигурност, бе отложено за 16-18  март, като бяха определени и резервни дати през април.

По време на заседанието в залата бяха почти всички потърпевши – бившият депутат Антоний Йорданов и съпругата му, д-р Аргир Гяуров, убийството на когото Райфъла поръчал на съучастниците си заради бизнес конкуренция, а също майката и съпругата на бизнесмена. Въпреки тежкото си здравословно състояние, заради което той помоли съдът да му разреши да седне в залата, Червенков демонстрираше видимо висок дух и се опитваше да окуражи с намигане жена си.

В какво е обвинен Райфъла и неговите съучастници, вижте ТУК!

На днешното заседание бе внесено искане за промяна на мярката за неотклонение на Червенков заради тежкото му здравословно състояние. Пред съда бяха представени медицински протоколи и ехографски изследвания от МБАЛ „Пловдив“, според които Райфъла задържа голямо количество урина в пикочния си мехур. Това налагало операция във високоспециализирана урологична клиника.

„Моля ви да назначите актуална медицинска експертиза на клиента ми, за да не се стигне до неговото умъртвяване, тъй като стана ясно, че има опасност за живота му“, заяви в залата единственият останал защитник на Червенков  – софийският адвокат Илиян Василев. Василев нападна двамата прокурори по делото – Албена Георгиева и Атанас Янков, че вероятно заради разпореждане на прокуратурата, от Съдебна охрана са си позволили да държат подзащитния му закопчан с белезници за болничното легло. „Това е ужасяваща практика“, посочи адвокат Василев. Той настоя, ако лекарите преценят, да се направи и операция на клиента му.

Според магистратите обаче Райфъла неколкократно е бил изпращан в МБАЛ Пловдив и дори ВМА, където е отказал лечение. Самият бизнесмен обясни това с факта, че е бил държан вързан за леглото и това е довело до бактериална инфекция, въпреки препоръките на лекарите да се разхожда, за да не се стигне до подобни рецидиви. „Затова отказвам операция. Не ме плаши тя, а постоперативното лечение“, категоричен бе Червенков пред съда. Той допълни, че хигиенните условия в затвора са изключително лоши и се оплака пред съдиите: „С 30 роми ползваме една и съща дупка, как да нямам бактериална инфекция!“

Двамата прокурори обаче отрекоха да са искали обвиняемият да е връзван с белезници за леглото. Прокурор Георгиева посочи в залата, че е видяла снимки в информационни агенции, на които Райфъла се разхожда из двора на МБАЛ „Пловдив“ в компанията на двама охранители.

След почти едночасово тайно съвещание, съдът постанови Червенков да бъде транспортиран до затвора в София, а оттам във Военномедицинска академия, където да му бъде направена тройна съдебно-медицинска експертиза от началниците на Урологична и Ендоурологична клиника доц. д-р Светослав Николов, д-р Владимир Василев и съдебният лекар д-р Цветелин Гатев. В 15-дневен срок те трябва да установят какво е заболяването на Райфъла, какво лечение изисква и ако се налага операция, къде трябва да бъде направена. След лечението експертите трябва да посочат дали подсъдимият може да продължи да пребивава в пловдивския затвор, в затворническата болница в София или трябва да бъде в друго лечебно заведение. Едва след това съдът ще се произнесе по мярката за неотклонение. Магистратите насрочиха заседание за мярката на 29 февруари.

 

 

Подобни статии

Top