Ракиджии: Промяната в Закона за акциза обслужва големите винпроми (ВИДЕО)

rakiq_protest (4)

Протестиращите собственици на казани за варене на домашна ракия ще блокират днес от 15.00 часа стария път Пазарджик – София, в  района на разклона за пазарджишкото село Варвара. Това съобщи за DCNEWS Христина Станчева, собственик на един от пунктовете за варене на ракия в село Ветрен, пазарджишко. там се очаква да се съберат около 200 души от региона – от Варвара, Септември, Лесичево, Пловдивска област и др.  Протестът ще е мирен, но има вероятност и да бъде блокиран главния път.

Днес пред общината в Пловдив се събраха близо 40 собственици на казани и пунктове за варене на ракия. Те обявиха, че протестът им е спонтанен и са се събрали на пл. „Стефан Стамболов“, тъй като мястото е централно и искат да ги видят повече хора. Недоволните се обявиха срещу въвеждането на новия закон за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/. Сред тях имаше ракиджии от пловдивските села, а също от района на Пазарджик, Батак, Панагюрище, Асеновград и Раковски.

Лозунги с надписи „Не на промените за варенето на домашна ракия”, „Народе български, защо ще търпиш своеволието на нашите избраници – измамници?”, „Ето я поредната гавра с нашите традиции”, „Ревизоро, вън от парламента!”, „Не на поръчковите закони” и други. Собствениците на казани заявиха, че промяната в ЗАДС, която предвижда намаление на общия полезен обем на инсталациите от 1 тон на 500 литра, обслужва лобистки интереси на големите винпроми, а целта е да се смачкат малките фирми.

„При нас идват обикновените хора, които си варят до 30-40 литра ракия за лично ползване“, обясниха недоволните. И припомниха, че от години управляващите се опитват да обложат с данък обикновените хора, които имат асма или малко лозе в къщи и на вилата и от него си правят ракия и вино за лична употреба. „Защо искат да прекъснат една хилядолетна традиция – да се вари домашна ракия“, питат ракиджиите.

Според тях намаляването на периода за варене на ракия на 6 месеца ще принуди много от тях да работят нелегално и ако досега те са внасяли акциз в държавната хазна, то оттук нататък се лансира сивият сектор. Протестът в Пловдив приключи за около час, но ще продължи следобед.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top