Ральо Ралев: Много обичам да работя следизборно!

ralio

Инж. Ральо Ралев е един от най-успешните районни кметове на Пловдив. През тази година той получи и наградата на 35-я Синдикален съвет на Синдиката на българските учители за най-добър „Социален партньор – кмет“ за 2015 година. Това бе само един от поводите DCNEWS да разговаря с инж. Ралев. 

- Г-н Ралев,  с какво се гордеете през изминалата 2015 година?

– През изминалата 2015 година имам много поводи, с които да се гордея. Може би откъм инфраструктура това беше годината с най-мащабните инфраструктурни проекти. Направили сме десетки улици. Като казвам улици, разбирайте тротоари, осветление… Неща, които не са се случвали никога в едно районно кметство, а да не говорим, че в „Гагарин“, откакто е създаден този квартал, не е извършвана такава реконструкция, която продължава и в момента. Искам да уверя хората и гражданите на този квартал, че след Нова година продължаваме с мащабните реконструкции. Да не си мислят: „Минаха изборите и те спряха“. Не, напротив! Както винаги съм казвал – много обичам да работя следизборно! За да видят хората, че ние го правим за тях, а не за нас, не за изборите.  Защото, ако сега отидете в кв. „Гагарин“, ще видите, че ние работим дори повече, отколкото преди изборите. И това ще продължи и през 2016-та, хората могат да бъдат много спокойни.

- Какви точно реконструкции се извършват там?

– 15 улици, 6 паркинга, в момента приключваме още 3 паркинга. Подходът към квартала – ул. „Стефан и Обрейко Обрейкови“ в момента тече цялостна реконструкция – асфалт, тротоари, паркоместа, джобове за успоредно паркиране – там, където е широк тротоара, подмяна на осветление. Ние трябва да бъдем прагматици – залагаме на инфраструктурата, като я подобрим, всичко друго води след себе си добавена стойност към качеството на живота.

- Кога се очаква да приключи ремонта на тази улица?

– О, това ще бъде доста дълъг период. Най-рано в началото на лятото или късната пролет на 2016 година. Това е улица, която е дълга 650 метра, 8,5 метра широка, тротоари огромни от край до край. Имайте предвид, че няма да свършат ремонтите. В момента ремонтираме участъка от бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ до СОУ „Никола Вапцаров“. Когато стигнем дотам, започваме ул. „Огражден“ – цялостна реконструкция – от бул. „България“ до училището. Ще бъдат премахнати паветата, ще се положи нова основа, нов асфалт, нова тротоарна настилка. Така че хората в този квартал да не чакат края на ремонтите, те ще продължат.

- През тази година се справихте с едни от най-катастрофалните улици в квартала. Има ли още такива, които оставяте за догодина.

– Да, има много, но когато правим улици, хубаво е хората да знаят, че те трябва наистина да са в много лошо състояние, но и не трябва да са включени във Водния цикъл на Пловдив. В момента правим много щателна оценка със зам.-кмета Розалин Петков, с екипа на голяма община, тъй като е намалено финансирането на водния цикъл. Освен пречиствателната станция на Пловдив, чийто капацитет е повишен, по водния проект ще се подменя и канализацията и водопровода на част от улиците. Това ще се случи изцяло за някои от улиците в „Северен“. В кварталите „Захарна фабрика“ и „Кършияка“ например има улички, които са в изключително лошо състояние, хората да не мислят, че не знаем – не, напротив, знаем, но те са включени в проекта за водния цикъл. Този воден цикъл през този мандат ще се случи! А район „Северен ще бъде строителна площадка“!

- Има ли заложени средства и догодина за това, подготвили ли сте бюджета на района за 2016-та?

– Да подготвяме бюджета, дори сме го презицирали. До края на годината ще пуснем голяма обществена поръчка, която ще бъде на стойност за 1 милион с ДДС за две години. Т.е. освен от парите от гаражите още по около половин милион лева за всяка година – 2016-та и 2017 -та. Тези суми ще бъдат използвани също изцяло за инфраструктурни обекти, а именно за преасфалтиране и тротоари. Така че 236 хиляди от гаражи плюс още половин милион, това са над 700 хиляди лева, това са огромни средства, които ще бъдат вложени изцяло в инфраструктурата на район „Северен“. Като това са парите само за 2016-та, а за 2017-та ще бъдат още толкова. Възможно е да намалеят малко през втората година, тъй като започваме поетапно премахване на гаражни клетки, както в район „Централен“. В нашия район в кв. „Кършияка“, който също е централна градска част – от Пешеходния мост надолу, там също ще ги премахваме, като вече спираме да издаваме разрешителни за металните гаражи. Отделно там, където се наложи това да стане по-бързо, ще ги премахваме.

- А хората къде ще паркират колите си? 

– Така или иначе  това са временни съоръжения и при получаване на разрешителните в тях пише: „До реализиране на инфраструктурни проекти от районната администрация“. Но ние няма да намалим като цяло паркоместата, дори напротив – ще се увеличат, тъй като два гаража са три паркоместа. Например в района между Пешеходния мост и Трето районно управление на полицията ще правим нова улица. Там ще премахнем гаражите, но ще обособим 50 нови паркоместа.

- Какво се случва с кв. „Гаганица“?

– Чакаме финансиране за него. Имаме проект за канализация, издали сме разрешително за строеж, съгласували сме с НКЖИ и БДЖ пътната връзка, която ще минаваме под жп-линията, защото това беше много трудно за съгласуване. Така че реално чакаме финансирането в размер на около 300 хиляди лева. В момента, в който го получим, ще изградим централната канализация плюс водопровод, сигурен съм, че и от пресечките хората ще се включат. В канализацията там ще бъдат събрани и дъждовните води, които са големия проблем. Така ще се намали нивото на подпочвените води и ще се реши голяма част от проблемите с отпадните води в кв. „Гаганица“.

- Какви средства бяха вложени в инфраструктура през 2015 година?

– Около 1,5 млн. лв. бяха вложени в инфраструктурата на район „Северен“.

- Всички ли бяха от бюджета на района?

– Не, от бюджета на „Северен“ беше една голяма обществена поръчка от 400 хиляди лева и около 200 хиляди от гаражите. Останалите около 850 хиляди лева (макар че те още не са използвани, защото не е приключена ул. „Стефан и Обрейко Обрейкови“),  дойдоха от бюджета на голяма община. Но не е важно откъде са дошли парите, важното е къде са вложени – в инфраструктурата на район „Северен“.

- Разкажете повече за новия проект „Помощ в дома“. 

– Проектът „Помощ в дома“, както преди се казваше, а сега „Услуги за по-добър живот“ това е проектът, който има най-широк обществен отзвук и който е най-важен за нас – районните кметства. Тъй като ние сме доста ограничени откъм допустимост към европроекти, изпълнявали сме четири, защото толкова са ни позволявали самите програми. Не е имало проект, който да има такъв обществен отзвук като този – за социалните и лични асистенти. С него ще се грижим за хора, които са в неравностойно положение, трудноподвижни, с изключително ниски доходи, с голям процент на ТЕЛК – хора, които нямат възможност да се грижат за себе си и това обикновено го правят близки техни хора, които заради това не могат да ходят на работа. Така че ние ще поемем всички тези случаи в район „Северен“.

- Това означава ли, че социалните проекти, по които досега работеше голяма община минават към районите?

– Не. Ние през 2012-2013  година изпълнявахме проекта „Помощ в дома“, но той приключи. И към настоящия момент върви проекта на голяма община. Но ако дотогава се грижехме за по 50 души в район, т.е. за около 300 души в града, то сега голяма община се грижи за около 50. Този проект приключва в края на февруари и той няма нищо общо с нашия. Но ние ще поемем и техните случаи. Защото там са най-тежките случаи.  Ние твърдо ще продължим да се грижим за тях. Но ще добавим и още около 40 потребители, които имат нужда.

- На 35-я Синдикален съвет на Синдиката на българските учители ви връчиха награда за най-добър „Социален партньор – кмет“ за 2015 година…

– Ами да. Може би е естествено продължение на традицията, която от 2013-та година продължава в нашия район. През 2013-та година преподавател от „Северен“ стана „Учител на годината“ на България, през 2014-та имахме „Директор на годината“ за България и може би затова тази година дойде моят ред. Благодаря много, щом като така са преценили от Синдиката… Имайте предвид, че „Северен“ в годините е бил доста неглижиран. Аз заварих две санирани училища и една детска градина. Благодарение на г-н Тотев, когото запознах с проблема и той ми протегна ръка, санирахме и обновихме всички детски градини и училища. Останаха две училища, две детски градини и една ясла. Разбирате колко усилия бяха положени в този мандат да се санират учебните заведения. По фонд „Козлодуй“ от 27 обекта в Пловдив, 9 бяха в „Северен“. Може би тази награда дойде като резултат от тези услуги, които положихме за училищната инфраструктура. Защото ако трябва да бъдем откровени, районният кмет няма други възможности, с които да помага на училищата и детските градини.

- Ще кандидатствате ли и по други проекти?

– За съжаление районните кметства по смисъла на закона не сме самостоятелни юридически лица. Трябва да се кандидатства или чрез голяма община, или трябва изрично да е упоменато в програмите, че сме допустими бенефициенти за финансиране. Много рядко се сещат министерствата да ни допуснат като допустим бенефициент. Тук се обръщам специално към управляващия орган по „Градска среда“, където 5 милиона е допустимото финансиране, да бъдат допуснати и районните администрации. Та един район като нашия, който е населяван от 60 хиляди жители, а през деня броят им е двойно по-голям – цялата индустриална зона е тук. Т.е. колкото един средно голям областен град. Нормално е да бъдем допустим бенефициент. Защото по „Градска среда“, ако голяма община реализира един проект за около 5 милиона лева, шест района по 5 милиона лева, колко много средства са това, вложени в облагородяване на градската среда?

- С новата структура на районната администрация се увеличават зам.-кметските места. Имате ли нов, четвърти зам.-кмет? 

– Не, нямам нов зам.-кмет, имам нов пътен инженер. И съм много щастлив – Йоана Порязова се казва, младо момиче. Има една година стаж. Тя идва от частна пътностроителна фирма. Такива хора ни трябват. Това е новото назначение. И стопанския отдел  съм подсилил с един човек, за който реално си имах свободна бройка, не бях наел човек, тъй като търсим да са качествени хора. Вероятно нов зам.-кмет ще имаме догодина.

- Какво ще пожелаете на жителите на район „Северен“ за 2016-та година?

– Пожелавам на всички жители да са живи и здрави, да бъдат много щастливи! Нека 2016-та година бъде по-добра за тях от 2015-та година. И видях едно любопитно пожелание във Фейсбук, пожелавам им го и аз от сърце: „През новата 2016-та година нищо не искам, само не ми вземай това, което имам през 2015-та!“.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top