„Рамщайн“ съдят Германия

Прочутата немска  рок банда „Рамщайн“ е подала съдебен иск срещу Германия за 66 хил. евро обезщетение за нанесени щети, причинени от временната забрана на албум „Liebe ist für alle da“, съобщава Die Welt позовавайки се на представител на съда в Бон.

Федераленният департамент за медийна цензура в Бон излезе със становище през 2009 г., когато бе пуснат албума, че песните в него, както и неговата провокативна обложка, са „покана за неморално и жестоко поведение“ и могат да се отразят неблагоприятно на младите хора. В резултат целият албум е бил цензуриран.

Шест месеца по-късно Кьолнския административен съд постановява, че становището на Федералния департамент по цензура ограничава гарантираното от конституцията право на хората на изкуството на свободно изразяване. Така, на практика съдът обявява решението на Федералния департамент за недействително. Междувременно обаче, музикантите е трябвало да унищожат около 85 хил. CD-та с албума, докато е действала забраната, което е довело и до огромни загуби за музикантите.

Остава въпросът, защо група завежда дело чак сега, посочва изданието.

Източник: manager.bg

Подобни статии

Top