Рандо и Рико – четириногите пловдивски ченгета

Доайенът на пловдивските кучета-водачи – Рандо, участва в издирването на 9-годишния Станимир от Карловското село Богдан. 9-годишната немска овчарка  е била включена, заедно с водача си – младши инспектор Георги Колев, в групата, която търсеше три дни детето в Карловския балкан.

Рандо е едно от най-старите следови кучета в Пловдив и вече му предстои заслужен пенсионерски отдих, но все още не е изгубил инстинктите си. „Личи му, вече се изнервя по-бързо, не е толкова търпелив, но въпреки това все още е сред най-добрите следотърсачи“, коментира водачът му. Той разказа, че Рандо е успял да издири задържи трима от най-издирваните и опасни престъпници през последните 6-7 години. Последният бил тарторът на молдовска група обирджии на банкомати. Преди три години шайката била много издирвана от полицията от Русе до Пловдив, но именно в Пловдивско успели да арестуват водача им.

И докато Рандо е универсално куче и освен за проследяване на хора, се използва в полицията и при масови безредици, 3-годишният Рико е търсач на взривове. Успява да ги намери навсякъде, където са скрити, категоричен е водачът му – младши инспектор Наско Талев.

„Вземаме кученцата още, когато са на 45 дни и започваме да се грижим за тях – не само в службата, но също в къщи и на улицата. Те са навсякъде с нас“, обяснява мл. инсп. Талев. По думите му водачите на служебни кучета не само се грижат за тях, но са длъжни да им изработят навици, а след това да ги доусъвършенстват, за да може четириногите следотърсачи да покрият необходимите нормативи.

„Първо се прави връзка с кучето, после постепенно започва да се обучава на команди в обща дресировка – „Седни“, „Легни“, да застава, да седи на едно място, задръжката у кучето, което е най-важно. В същото време животното трябва да се социализира, защото ние работим при всякакви условия – в града, между хора, между деца. Затова кучето трябва да е много уравновесено. Когато навърши 11 месеца то държи тест, след това отново на годинка и оттам вече се поддържа едно ниво, което трябва да се надгражда. Освен това всяка година през пролетта и есента се правят изпити с кучетата“, обяснява мл. инсп. Колев.

В Пловдив, кучетата се тренират на специален полигон. Освен това през годината ходят и на две школи, заедно с водачите си – в София и в Берковица.

„Като характер следовите кучета трябва да са уравновесени. За нас кучето се води като помощно средство в полицията. Когато е необходимо то трябва да изпълнява командите на водача си. Ще ви дам един прост пример: кучето тръгва по две следа в два последователни дни. В първия ден издирва много опасен престъпник – извършил е тежко убийство, спрял е колата, избягал е в гората. Кучето тръгва да търси. То трябва да е обучено така, че като проследи престъпника, ако той окаже съпротива, животното да може да го задържи.

Другият вариант е, когато на втория ден имаме изгубено дете в гората. И ако кучето не е уравновесено и не е добре обучено, когато намери детето и то понечи да избяга от него, може да го захапе. Трябва да открие детето и да изчака командата от водача и най-важното – да не хапе“, категоричен е Наско Талев.

Според него най-добрите породи за следово куче по традици са немските и белгийски овчарки. „В момента на въоръжение има доста белгийски овчарки в полицията, а на летището в София има и лабрадор. Митницата също ползва лабрадор за откриване на цигари. Всякаква порода може да се обучи“, допълва водачът.

Младши инспекторите Наско Талев и Георги Колев разказват че се занимават с кучета от малки – живеели в един и същи квартал и били приятели. „Това трябва да ти идва отвътре. Човек трябва много да обича животните. Затова сме избрали да бъдем водачи на полицейски кучета“, усмихват се двамата полицаи.

По думите им българските полицейски кучета нямат офицерски длъжности както в Русия и Китай. „Нашите са помощно средство на полицията. Както е оръжието, така е и кучето. Добре трябва да се владее от водача, да има водимост“, посочва мл.инсп. Талев.

Според него пенсионирането на полицейските кучета започва от 8-9-годишна възраст. Но след това водачите им не ги захвърлят – напротив, вземат ги у дома и ги гледат до смъртта им. „Ти си работил толкова години с него, то ти е пазило гърба, съответно и аз него съм пазил. И няма как да го оставиш“, пояснява мл. инсп. Колев.

Семействата на двамата полицаи също обичат четириногите ченгета. „Те са си наши кучета. Малко пералнята ни се задръства от космите от козината, но това е нормално, а и съпругата ми е свикнала“, смее се Наско Колев. А приятелят му – Георги допълни: „Избрали сме си тази професия, не можем да се оплачем“.

В потвърждение – Рандо и Рико, който дори си има и униформа, поглеждат водачите си в очите с обич.  И послушно показват всичко, което са научили при обучението и службата си, без да очакват  награда. А каква е наградата? Лакомство разбира се – кучешки гранули или пък саламче… И любимата играчка.

Подобни статии

Top