Ранената при взрив Валя от Асеновград е в изкуствена кома

vzriv

43-годишната Валя от Асеновград е в изкуствена кома в Университетска болница Пловдив след като бе ударена с камък по главата при взрив в кариерата край манастира „Св. Петка Мулдавска“. Жената е в тежко състояние, с множество наранявания на лицето и ако всичко се развива добре, й предстоят множество операции, съобщиха от лечебното заведение. Междувременно Районната прокуратура в Асеновград образува досъдебно производство по случая, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура.

Пострадалата 43-годишна жена в момента се намира в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Университетска болница. Тя е със счупване на всички лицеви кости, счупена е също основата на черепа й. Очите на Валя са слабо засегнати, съобщиха от болницата. Според лекарите има голяма вероятност, ако жената се оправи, зрението й да се възстанови.

Вчера, след приемането й, лекарите са направили дълга операция на долната челюст. Засега няма данни за мозъчни увреждания. Инцидентът с жената станал вчера следобед около 14.00 ч. на разклона за манастира „Св. Петка Мулдавска“.

Инцидентът се разследва от полицията и прокуратурата. От Районната прокуратура в Асеновград са образували досъдебно производство срещу неизвестен извършител за невземане на необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, при което е допуснато причиняване на средна телесна повреда.

Взривовете били извършени от оторизирана фирма-концесионер на кариера в местността „Старите колиби“ в землището на Мулдава. Разпитани са свидетели, проверява се и документацията за добиване на инертни материали и дали са предприети мерки за сигурност при боравене с взривни вещества, съобщават от прокуратурата.

На място екипът ни установи, че днес на кариерата не се работи, а техниката е спряна близо до пътя, на полигон на гражданска защита.

Инспекцията по труда също е започнала проверка по случая. Директорът Атанас Чернаев съобщи, че пострадалата жена със сигурност няма връзка с фирмата-концесионер. Резултатите от проверката ще станат ясни тепърва.

Припомням, че многократно игуменката на манастира Св. Петка Мулдавска сестра Юлита изразяваше протеста си срещу отдаването на концесия на кариерата под светата обител пред общинското ръководство в Асеновград и местния парламент. Протестът обаче не бе уважен.

На снимките: Мястото на инцидента

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top