Раненият работник от ВМЗ със 75% химическо изгаряне 

В много тежко състояние и със 75% химическо изгаряне е работникът, пострадал при трудова злополука във ВМЗ-Сопот днес. Това съобщиха от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“, където 59-годишният Ангел Манолов е хоспитализиран.

Мъжът е от село Войнягово и от дълги години е работил във военния завод. Химикалите във ваната, в която е паднал, се използват за обливане на снарядите против корозия. Това са натриева основа и натриев хидрокарбонат, казаха дежурните лекари. И уточниха, че още при приемането на пациента е направено обливане, изкъпване и хидротерапия – поставен е във вана с антисептични разтвори. Извършена е първична хирургическа обработка на всички засегнати повърхности. Осъществена е и некротомия на лявата ръка, след което е направена превръзка с йодасепт.

Пациентът е под постоянно лекарско наблюдение, като ежеминутно се следят жизнените и лабораторни показатели, подчертаха от УМБАЛ „Свети Георги“. При подобряването им се предвижда операция за премахване на кожата на лявата ръка. Има сериозна опасност за живота му.

Ангел Манолов пострадал вчера в края на работния ден, докато почиствал работното си място. Той залитнал и паднал във ваната с натриева основа. Въпреки неутрализацията на химикалите, по дрехите му останали част от тях и това довело до големите изгаряния по тялото.

В момента се изясняват обстоятелствата, при които е станала трудовата злополука. Сезирани са Инспекцията по труда, прокуратурата и РУ „Социално осигуряване“.

Снимка: wikimapia.org

 

Подобни статии

Top