Рашидов остави наследниците на Талев сами да се борят за „Железният светилник“

Наследниците на Димитър Талев трябва сами да защитят правата върху творбите на писателя, издадени в Македония. Това на практика казва в свой писмен отговор министърът на културата Вежди Рашидов.

Става въпрос за помакедончването на романите на Талев „Железният светилник” и „Илинден”. Внукът на писателя – Климент, разказа в края на март, че „Железният светилник” е издаден от издателство „Арлекин” в Прилеп като „професионален преразказ” в Македония и с липсващи 100 страници. Целта е да се внуши, че книгата се отнася за Македония, без да се споменава България, категоричен беше Климент. Той добави и че от негова гледна точка това е междудържавен въпрос. Сега Рашидов отговаря, че авторските права спадат към т. нар. частни права и такива права се защитават по граждански път от автора или неговите наследници. Ако произведенията са издадени без съгласието на автора или наследниците му, то може той/те да заведат дело.

Какво е направило Министерството на културата

Засега официално потвърждение за нарушени авторски права няма, посочва Рашидов. Той казва, че има изпратено официално запитване до македонското културно министерство и се чака да бъдат получени македонските екземпляри на „Железният светилник” и „Илинден”. След като книгите бъдат на разположение на МК, ще се направи експертиза, за да се установи има ли нарушени авторски права – например съкращаване и промяна на текст без съгласието на автора и наследниците му. Ако има такива нарушения, това е престъпление според македонското законодателство както и на международните конвенции, по които Македония и България са страни, твърди Рашидов. От думите на министъра на културата не става ясно какво конкретно ще предприеме подопечното му министерство като изразител на държавната воля, ако бъдат открити нарушения. Рашидов не посочва и кои са „международните конвенции”, които биха могли да са нарушени. Адвокат Мариана Андреева, която е специалист в областта на авторското право, каза, че може да се търси дали няма нарушение по Бернската конвенция за защита на литературните и художествените произведения.

Източник: actualno.com

Подобни статии

Top