РИМ – Пловдив представя 4 експозиции в Нощта на музеите и галериите

1

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в поредното 11-то издание на културния фестивал Нощ на музеите и галериите, който ще се проведе на 11 септември и е организиран от  фондация „Отворени Изкуства”.

Институцията ще участва и с четирите си експозиции, които ще останат отворени до 1:00 часа след полунощ. Експозициите „Съединение на България от 1885 г.”, „Българско Възраждане” и „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век” ще приемат посетителите с вход свободен след 19:00 часа, а безплатната програма в Музеен център за съвременна история започва още от 16:00 часа.

МУЗЕЕН ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ

Музеен център за съвременна история  и Посолството на Япония в Република България организират вечер, посветена на градовете побратими Пловдив и Окаяма. Официалното откриване ще се случи от 18:30 часа, а на него ще присъства първият секретар на японското посолство.

В изложбената зала, чрез експонати, снимки и документи, е разказано за отношенията между двете селища, подготвени са прожекции на документални филми за Япония, припомнено е за японските доброволци, работили в Регионален исторически музей – Пловдив между 2000 и 2008 г.

За първи път пред публика ще бъде показан и един от най-ценните експонати на Регионален исторически музей: къс самурайски меч – уакизаши, който е изработен в Едо (днешно Токио) през XVII век.

ЕКСПОЗИЦИЯ „СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ” ОТ 1885 Г.”

Акцентът на експозицията продължава да бъде 130 години от Съединението и изложбата „Съхранената памет за Съединението 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции”.

Между 19:00 и 20:00 часа в зала „Съединение” ще бъде демонстриран проектът „Да влезнем отново в музеите! Виртуална разходка”, който представлява приложна компютърна програма, измислена и създадена от Симеон Марлоков.

Възпитаникът на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” създаде виртуално копие на експозицията „Съединение на България от 1885 г.”. Проектът дава възможност на младите хора, обградили ежедневието си с различни интерактивни устройства, да осъществяват т.нар. first-person виртуално посещение на музея по всяко време и от всяко място на света.

ЕКСПОЗИЦИЯ „БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ”

Сред автентичната атмосфера на къщата на Димитър Георгиади гостува изложбата „Нещо от Бога и нещо човешко” с автори Марияна Петрова и Венелина Илиева от исторически музей „Искра” – Казанлък. Тя представя християнството в битов аспект – в народната култура, празниците и обичаите на българина.

Фолклорът запазва вярата, но и ревностното следване на християнските традиции помага за съхраняването на обредността. Според авторите, чрез вярата и обредите, чрез традицията ще запазим онова, което ни отличава като българи.

Те описват изложбата като представена прегръдка от миналото, която събужда спомени от нашето детство, любопитство към непознати предмети, разнообразява забързаното ни ежедневие.

В дворното пространство на музея членове на пловдивското дружество „Родолюбие” ще правят традиционните си демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до оръжията и да се снимат с тях.

ЕКСПОЗИЦИЯ „КНИГОИЗДАВАНЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА XIX И НАЧАЛОТО НА XX ВЕК”

В къщата-музей на Христо Г. Данов е подредена изложба на оригинални цветни литографии от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив.  Литографиите са печатани след Освобождението и представят исторически събития и личности от епохата на националноосвободителното движение.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top