Регистрирайте кучето си в Пловдив и спечелете награда

kuche

След успешно приключилата през месец април кампания „Месец в помощ на бездомните животни”, община Пловдив стартира инициативата „Регистрирай куче и спечели награда”, в рамките на която 10 собственика на домашни кучета ще получат поощрителни награди за своя любимец, ако регистрират кучето си до края на месец октомври.

Пакети с много подаръци вече получиха Луиджи – мъжки лабрадор от район „Западен“ и кръстоската Меги, отглеждана в район „Южен“.

Жестовете на община Пловдив към собствениците на домашните кучета ще продължат с още една мащабна кампания, която предстои да стартира от 1-ви юни – „Кампания за подпомагане кастрацията и идентификацията на домашни кучета от Община Пловдив”, информират от отдел „Екология и управление на отпадъците“.

Предвижда се в рамките на следващите шест месеца община Пловдив с подкрепата на няколко частни ветеринарни клиники да предложи на собствениците на домашни кучета финансово подпомагане при осъществяване на манипулациите „кастрация на куче” и „чипиране на куче”.

В рамките на проекта, всяка клиника-участник в кампанията ще предлага услугите на преференциални цени, а общината ще предоставя на собственика талон за участие, който ще е за значителна отстъпка от цената. До няколко дни ще бъдат обявени ветеринарните клиники, които ще участват в кампанията.

За собствениците на домашни кучета, които все още не са идентифицирали и/или кастрирали своето куче ще припомним:

Идентификацията на домашното куче е задължителн! Глобата за липса на такава /чип или татуировка/ е до 200 лв.

Задължение на собственика е осигуряването на стерилизация/кастрация на животното-компаньон, освен ако в случай на възпроизводство са в състояние да отглеждат новородените животни или да ги предоставят на нови собственици. Нарушението се санкционира, а глобата е в размер до 200 лв.

Съгласно българското законодателство, за кастрираните кучета не се заплаща такса към общината.

От медицинска гледна точка кастрираните женски животни живеят по-дълго и са по-здрави, защото се избягват редица заболявания, свързани с функцията на половите жлези.

Чрез кастрацията на мъжките животни могат да се избегнат някои заболявания и редица проблеми : намалява се риска от простатни заболявания; перинеални хернии и аденоми; хормонални кожни лезии; тестикуларни тумори; нежелано поведение – агресия.

С участието ви в проекта и с кастрацията на вашия любимец, вие ще допринесете за ограничаване нежеланото размножаване на домашните кучета, и ще спомогнете за намаляване броя на безстопанствените кучета в Пловдив, апелират от отдел „Екология и управление на отпадъците“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top