Рекорден брой пациенти на клиниката по токсикология

Рекорден брой пациенти в клиниката по токсикология в Пловдив

Над 1000 пациенти преминават годишно през Клиниката по клинична токсикология на УМБАЛ „Св. Георги“. Близо 700 от тях остават за болнично лечение. Рекорден е броят на потърсилите помощ в Клиниката през месец юли – 74 души. Токсикологичната обстановка в Централен Южен район е типично лятна, което означава, че най-многото отравяния през годината, разпределени по месеци, са фокусирани през летния период, обясни началникът на Клиниката по клинична токсикология доц. д-р Янко Илиев.

Той коментира, че рекордния брой лекувани през юли пациенти са били с интоксикационни проблеми – отравяния, а друга част с токсоалергии, но няма пик на летните патологии. Доц. д-р Янко Илиев, началник на Клиниката по клинична токсокология в УМБАЛ „Св. Георги“: „Лятната патология включва лекарствени оттравянеия, токсични състояния при ужилване и ухапване от инсекти, токсични газове, патология на дихателната система и други характерни за летния сезон.“ Намаляла е регистрираната патология на наркотичните интоксикации.

Доц. Илиев се надява този цикъл на спад да не нарасне с новите наркотици, които заливат днес пазара. Засега няма и случаи на редки отравяния, каквито е имало през миналата година. Тежък случай в момента е пациент с отравяне с метанол. Всеки човек, който има дори съмнение за проблем с вредности и отрови, да потърси консултация с токсиколог, съветва доц. Илиев. Той е категоричен, че токсикологичната помощ трябва да се осъществява само в болница поради високата специфичност на токсикологичните проблеми.

След реновирането условията за лечение в Клиниката са отлични, апаратурата е на европейско ниво, подчерта доц. Илиев, който заедно със своите колеги дават всичко от себе си, за да помогнат на пострадалите и да следват принципите на основоположника на Българската школа по клинична токсикология – проф. Александър Монов, чийто портрет доц. Илиев е сложил в кабинета си.

Подобни статии

Top