Рекорден брой участници в срещата на туроператорите в Пловдив.

Петата международна среща на туроператорите ще се проведе в Пловдив в периода 26-30 ноември. Събитието е насочено към популяризиране на България и най-вече Пловдив и региона като конкурентноспособна туристическа дестинация, подходяща за туризъм през цялата година. На предстоящата среща ще бъдат представени новите туристически обекти и атракции в града, част от културно-историческото наследство.

На официалното откриване ще присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

Форумът набира все повече популярност сред туристическия бранш в страната и чужбина и печели международен авторитет. Над 90 организации са потвърдили  участие до момента. Сред тях са журналисти и туроператори от България, Великобритания, Китай, Русия, Турция, Грузия, Италия, Унгария, Македония, Черна гора, Гърция, Мароко, Индия, Сърбия, Румъния, Франция и др. В програмата са предвидени работни срещи, които предоставят възможност за директен контакт с потенциални партньори и поставяне начало на успешни сътрудничества.

Акцент ще бъде събитийният туризъм. Специално за форума е режисиран музикален спектакъл „На сватба в стария Пловдив“ на Държавна опера – Пловдив, с участието на ансамбъл Тракия, чието действие се развива в къщите в Стария град.

Във фокуса на есенното издание ще бъде и фестивалът „Дефиле на младото вино”. Той е част от събитията, насочени към реализирането на национална стратегия за виното и създаването на атрактивна възможност и повод за посещение на гости от цялата страна и чужбина в Стария град.

В последните години Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. По последни данни градът бележи най-добри резултати в развитието на туризма спрямо останалите градове в България със среден показател от 18,64%, който включва – реализирани нощувки , посетили туристи и приходи от нощувки. За първото деветмесечие на тази година данните сочат устойчив ръст по много от показателите и дават основание за оптимизъм за една силна година за туризма в Пловдив и региона според НСИ. Увеличаването на ръста от реализираните нощувки е общо с 14,07%, спрямо първите 9 месеца на 2013г. Туристите, посетили Пловдив бележат ръст от 7,81% , а приходите от реализирани нощувки са се увеличили с 34.04 % спрямо 2013г. Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

Спечелената титла Европейска столица на културата и всички успешно стартирали проекти и събития, по време на конкурса, както и бъдещата културна програма, се очаква до осигурят устойчив ръст на туристите през следващите години. Многобройните събития и международни фестивали осигуряват постоянен поток от посетители от България и развиват събитийния туризъм в региона.

 

 

Подобни статии

Top