Рекорден брой участници на седмата среща за туризъм в Пловдив

Представители на туристическия бранш и медиите от повече от 90 компании и над 17 държави за седми път ще се срещнат в Пловдив от 25 до 28 ноември.

Международният форум за туризъм стартира за първи път през есента на 2012 г. и с всяко следващо издание увеличава своя престиж на високо професионално и полезно събитие, което дава все по-добри резултати.

Една от основните цели на Международната среща е представянето на Пловдив и региона като атрактивна туристическа дестинация за чуждестранните участници, които посещават България и града ни за първи път.

Важен акцент в програмата на събитието е да бъдат презентирани най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в Пловдив, които само за настоящата година са вече няколко на брой – многофункционалната спортна зала Колодрума, арт – квартал Капана, Пеещите фонтани, Природонаучният музей, с първия в страната планетариум с 3D.

„Идеята на община Пловдив за такъв формат, фокусиран върху бизнеса, излизащ от концепцията на традиционната туристическа борса е много добър и работещ. Резултатите са вече налице. За първи път имаме толкова мащабно присъствие на туристи от Азия. Когато стартирахме първата Международна среща през 2012 г, групите от Япония и Китай бяха между 5 и 7. Оттогава, броят на туристите прогресивно расте и към момента имаме около 100 групи. Наблюдава се засилен интерес и от държави, които не са идвали преди това. За първи път в предстоящата VII Международна среща за туризъм в Пловдив ще вземат участие представители от Швейцария, Австрия, Малта, Словакия, САЩ и Черна Гора. Продължава интересът от страна на Великобритания, Германия, Италия, Мароко и от съседните – Турция, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия. Мароко, например, участва вече за трети път.“ каза кметът на Пловдив Иван Тотев.

Успешно работи и онлайн платформата на МСТ, където може да се види цялата информация за събитието, както и да се направи регистрация.

Международната среща за туризъм е пример за ползотворното сътрудничество на община Пловдив с туристическия бранш, както и с българските външно-търговски представители в чужбина.

Това е един от успешните проекти на община Пловдив, който води до устойчив ръст на потока от чужди туристи, отчитайки над 10% увеличение на приходите в сравнение с предходната година. Според изнесените данни на НСИ, общото увеличение на реализираните нощувки е 8 %.

Официалното откриване  на срещата ще се състои на 26 ноември 2015 г., от 09.15 ч. в зала „Проф. Арх. Йолов” на хотел „Рамада Пловдив Тримонциум”.

След приветствието от страна на Министерство на туризма, програмата през първия ден ще продължи с презентация на Пловдив и региона като туристическа дестинация, както и с представяне на престижния Concours Mondial De Bruxelles 2016, на който Пловдив ще бъде домакин в началото на следващата година.

В програмата на VII Международна среща за туризъм е включено и посещение на седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино“, който ще бъде открит на 27 ноември 2015 г., в 14 часа на Лапидариума  в Стария град.

 

 

 

 

Подобни статии

Top