Рекорд! По 8500 посетители дневно на Агра, Винария и Фудтех (СНИМКИ)

Пловдивският панаир бувално е обсаден от посетители, които идват да разгледат мегафорума за агробизнес, вино и храни, който продължава днес и утре. Всеки ден той посреща  средно по 8500 човека, с хиляда повече в сравнение с миналата година, сочат данните за първите три дни. За първи път  групи от страната правят резервации на билети по телефона.  Най-голям е интересът към международните изложби „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“.

„Толкова хубави вина не е имало от 10 години“, смята технологът и изпълнителен директор на ямболска винарна инж. Красимир Аврамов. „Градът на виното привлича лозаро-винарския бранш и имиджът му се харесва от гилдията“, посочи той.

„Това е изключително успешна реколта, особено за червените вина. През последните 4-5 години бяхме заложили на международни участия и не присъствахме на „Винария“, но смятаме, че е време да се завърнем на най-мащабния форум в България и да участваме по-активно в него“, каза и технологът на Карнобатския винпром инж. Стоян Стоянов.

Винената реколта за 2015 г. се представя за първи път пред потребителите, които имат възможност да се убедят в изключително високото качество на българските вина и спиртни напитки. Градът на виното привлича и с богатата палитра от храни и кулинарни деликатеси от изложбата „Фудтех“. На щандовете са познати и нови изделия на наши производители.

„Не сядаме нито за минута, посрещаме стотици гости всеки ден, казват от екипа на млечна компания, която предлага сирене, направено по една от най-старите български технологии. Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“  демонстрира четирите техни изделия, които вече имат запазено наименование в ЕС, затова посетителите се тълпят край експозицията.

Българските специалитети категорично си връщат  доверието на потребителите, твърди изложител. Все повече хора се убеждават, че нашето не отстъпва по качество, заявяват участници във „Фудтех“.

Голям е интересът на специалисти към експозицията на Индия, която за първи път има официално участие в изложбата. В България индийски храни и подправки се търсят, защото са нещо различно, освен това се смята, че са  полезни за здравето, обясни представител на търговска верига.

Изложителите от „Агра“ също не остават нито за миг без посетители. На всеки щанд се водят преговори, сключват се много сделки за селскостопанска техника, оборудване и инвентар. Понякога се налага да разговаряме с клиенти на крак, защото местата за преговори на щанда ни са заети, каза представител на голяма компания.

Според експерти това се дължи на възхода на селскостопанското производство  в България през миналата година – факт, който бе отбелязан и от министъра на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив.

Подобни статии

Top