Ремонтират къщата на ул. „Стръмна“ и дворовете на Хиндлиян и Стамболян

Община Пловдив ще извърши ремонт на Комплекса за стари занаяти на ул. „Стръмна“ 1, става ясно от обявената обществена поръчка за реконструкцията на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Ще бъдат ремонтирани и дворните пространства на къщите Хиндлиян и Стамболян. Целта е да бъде осигурено отводняването на дъждовните води от дворовете на двете възрожденски къщи.

Стойността на трите ремонта е 40 хиляди лева с ДДС, а финансирането е осигурено от бюджета на Община Пловдив, като средствата са заложени в бюджета за 2016 г. Предвижда се плащането да се осъщевстви в срок до 30 (тридесет) календарни дни от предаването на обектите, което ще се извърши в срок от два месеца.

Срокът за подаване на офертите е 8 април, а отварянето им ще бъде на 11 април.

Общината обяви също допълнителна обществена поръчка за изработка и монтаж на дървена дограма на прозорците на къща Клианти. Това се налага, тъй като дограмата не е включена в основната процедура за реставрацията на къщата, чийто срок от 11 месеца още не е изтекъл.

Подмяната на дограмата ще бъде извършена от същия изпълнител, а стойността ще бъде 8400 лева. На практика монтажа на дървените дограми няма как да бъде разделен от основния ремонт, но без поставянето им, реставрацията не може да бъде довършена.

Причина за допълнителните дейности са възникналите силни течове по вътрешните стени, в резултат на обилните дъждове през есента. Стените под прозорците и подовете в южното и югоизточното помещение на къщата на второ ниво са наводнени, а те и таваните на засегнатите помещения, са с уникални стенописи, дървени пана, дървени тавани и подове. Стенописите са художествено изпълнени и е положена нова дървена подова настилка, съобразно изискванията на общината. Появилият се проблем обаче, застрашава именно тези новоизпълнени дейности.

Припомняме, че сегашният етап от реставрацията на къща Клианти е на стойност над 260 хиляди лева с ДДС.

Подобни статии

Top