Ремонтират спешно яз. „Тополово 2“

Стената на язовир „Тополово 2“ е компрометирана и спешно трябва да бъде укрепена. Това съобщи пред ДСТВ зам.-кметът по строителството на Асеновград Пламен Йончев. 350 хиляди лева са необходии за ремонта и укрепването на опасния водоем. Лошо е и състоянието на язовир „Тополово 1“, но той е отдаден на концесия и укрепителни дейности там трябва да бъдат направени от концесионера.

Община Асеновград е обявила обществена поръчка и вече събира оферти за фирма, която да осигури водолази за отпушването на тръбата на основния изпускател на язовир „Тополово 2“. Там трябва да се почистят и обезопасят свлечени земни маси и да се промие тръбата. Поне 350 хиляди лева ще струва ремонтът на водоема, съобщи ресорният зам.-кмет на Асеновград Пламен Йончев.

„Стойността на това укрепване беше около 250 хиляди лева и тази сума сме поискали от междуведомствената комисия. В течение на времето се влоши състоянието както на изпускателя на язовира, така и на дигата и най-вероятно ще са необходими 350 хиляди лева. Така че по всяка вероятност ще искаме тези пари от „Тополово 1“ да бъдат прехвърлени към язовир „Тополово 2″ да приключим там дейността“.

Това е и един от вариантите отпуснатите на община Асеновград за възстановителни дейности на двата опасни водоема – „Тополово 1“ и „Тополово 2“, да бъдат използвани изцяло и да не се връщат 100-те хиляди лева, дадени за „Тополово 1“. Язовирът се стопанисва от концесионер, който е поел ангажимент сам да извърши укрепителните дейности.

„Успоредно с това нещо, което предприемаме от общината, „Напоителни системи“ са правили оглед на обекта и имат констативен протокол, че е необходимо извеждането и експлоатацията на язовир „Тополово 2″. В момента водим кореспонденция с тях да ни укажат начина на действие оттук нататък, тъй като има отпуснати средства за укрепване на язовира, съгласно техните указания е необходимо да бъде изведен от експлоатация“.

В понеделник е направена инспекция на язовир „Тополово 2“ „Напоителни системи“ и се очаква разпореждане за извеждане от експлоатация на язовира. Ремонтът ще започне при благоприятни климатични условия, като вече е сключен договор за проектиране на обща стойност 20 хиляди лева, обясни зам.-кметът.

Подобни статии

Top