Ремонтират течащия покрив на Етнографския музей в Пловдив (СНИМКИ)

етнографски

Започва цялостен ремонт на покрива на Етнографския музей в Пловдив. С него стартира изпълнението на проекта за реставрация на емблематичната сграда в Стария град.

След всеки дъжд покривът на музея тече и днес в една от стаите на сградата отново бе поставена кофа, където да се събира водата.

Ремонтът на покрива ще струва 120 хил. лева ще и включва хидроизолация, топлоизолация, подмяна на керемидите, изкърпване на компрометирана обшивка, обработка на дървото против гниене, ревизиране и ремонт на медните улуци.

Това е единствената къща с тройна кобилична форма, което я прави уникална, обясни директорът на музея Ангел Янков.Той допълни, че през миналата година музеят е бил разгледан от 37 хил. души, а заедно с посетителите по време на различни мероприятия в Стария град броят им достига до 60 хил.

„Не е никак приятно туристът да влезе в изложбена зала и да види кофа, в която се събира стичащата се от покрива вода. Това е недопустимо за такава неповторима сграда“, каза още директорът.

След като приключи ремонтът на покрива предстои и обновяване на фасадата на музея, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Всички дейности са съгласувани и съобразени с изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Къщата на Аргир Куюмджиоглу е строена през 1847  г., а етнографската сбирка в нея е подредена преди 98 години. Построена е от майстора от село Косово хаджи Георги Станчовски, познат като южнобългарския Кольо Фичето.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top