Ремонтът на Жълтото училище боксува

Ремонтът на Жълтото училище зацикли

Институциите продължават да не дават отговор кога ще бъдат преведени средствата за ремонта на Жълтото училище, което е част от сградния фонд на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство.

Все още не се знае и дали държавата ще даде за безвъзмездно ползване на висшето училище Данчовата къща, за да се осигури нормален учебен процес по време на самия ремонт. Сагата с ремонта на Жълтото училище продължава.

Изготвена е цялата документация, повече от година се водят разговори с три министерства за осигуряване на необходимите средства. Преди 20 дни председателят на Парламентарната комисия по образование Ваня Добрева в телефонен разговор съобщава на ректора на Академията Милчо Василев, че министър Чобанов е обещал да отпусне 1 млн лева, но средствата и до днес ги няма.

Вчера проф. Василев търси съдействие от пловдивския депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която му обещава да провери точно какво се е случило. Милчо Василев, ректор на АМТИИ: „Тя изказа едно съмнение, че след като досега не сме получили отговор, министър Чобанов не е разпоредил сумата за ремонта да бъде преведена на Академията“.

Според проф.Василев Жълтото училище не може да не бъде ремонтирано – то не само се руши, но има реална опасност да се срути изцяло, въпреки че са поставени подпори от железопътни релси. „Ако ремонтът не започне скоро, аз ще спра учебния процес, защото не искам да рискувам здравето на студентите и преподавателите, които работят в тази сграда и да чакам да се случи нещо фатално и тогава да вземем мерки. Това няма да го разреша и сградата ще бъде затворена“, посочи ректорът.

По-далечен, но все пак предстоящ проблем пред ръководството на Академията е осигуряването на сграда, в която да се пренасочат студентите, докато се ремонтира Жълтото училище. Академията моли да й се преотстъпи Данчовата къща, но и по този въпрос отговор няма.

Осъзнавам сложната политическа обстановка, но трудностите ни амбицират още повече и ако не получим парите от това правителство, ще отидем и при служебния кабинет, категоричен е проф. Василев.

Подобни статии

Top