Репортажна кола на DCTV с камера срещу джигити на пътя

„Шофирай с камера“ – към тази инициатива на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи се включи и DCTV – първата телевизия в Пловдив, която монтира камера в репортажна кола. Още при първата обиколка на екипа из града се оказа, че безразсъдното шофиране продължава, а инициативата е абсолютно необходима.

Тя бе инициирана от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи заради зачестилите нарушения на водачите на пътя. Най-често това са преминаване на червен светофар, профучаване с бясна скорост през пешеходна пътека, засичане на пътя и отнемане на предимство.

Екипът на DCTV също тръгна с камера срещу пътните хулигани. Видеоустройството бе монтирано на един от репортажните автомобили, който ежедневно обикаля по пловдивските улици. Още в първите минути камерата засече „автоджигити“. Екипът стана свидетел на неправилно престрояване, засичане на пътя и дори на нарушител, който премина на червен светофар.

Според статистиката Пловдив и областта са на едно от първите места в страната по пътно-транспортни произшествия със загинали и тежко ранени. През 2015 г. травматизмът при инцидентите по пътищата се увеличил и само на територията на Пловдивска област за първото полугодие тежките ПТП са с над 500 повече. Тъжната равносметка сочи, че на пътя са загинали над 40 души, а други над 650 са ранени.

От Българската асоциация на пострадалите при катастрофи напомнят, че всеки може да се включи безплатно в кампанията и борбата с нередностите и произшествията на пътя в рамките на една седмица. Успелите да заснемат нарушители, ще качват записите в социалните мрежи. Оттам уличаващите кадри ще бъдат препращани като сигнал до санкциониращите органи на „Пътна полиция“.

От Асоциацията уверяват, че идеята на акцията е хората да разберат, че трябва да спазват правилата, защото вече може да бъдат заснети навсякъде и по всяко време. А след началото на кампанията, вече има и санкционирани шофьори, допълват инициаторите.

Подобни статии

Top