„Ресторант” за лешояди и ботаническа градина ще привличат туристи в Асеновград (СНИМКИ)

Над 200 вида редки и ендемични растения, алея с животни, обитавали земята преди векове и панорамна площадки с изглед към Родопите предвижда проектът за нова визия на парк „Баделема” в Асеновград. Идеята  е  на площ от 13 декара да се изгради алпинеум, в който да бъдат експонирани растителни видове, които растат в района на  резерват „Червената стена”. В градината място ще намери известното родопско лале, орхидея, мурсалски чай, колекция от различни видове лечебни растения.

„Мястото ще бъде не само част от зелената система на Асеновград, но ще се превърне и в център за обучение на ученици и студенти“, казва известният природозащитник доц. Цено Петров. Той работи над проекта  близо половин година, като част от идеята му е изграждане и на център за хранене и наблюдение на единствената двойка египетски лешояди, която гнезди в района на село Добростан. По думите му „ресторантът” ще привлича туристи, които искат да видят отблизо птичето богатство на района, а в същото време  ще се осигури и системно опазване на  редкия вид.

Асеновград е пилотна община, домакин на серия дискусионни форуми посветени на туризма и устойчивото развитие на местните общности. Организатори са партия „Зелените“, съвместно с Фондациите „Зеленика“ и „Фридрих Еберт”.

Целта на събитието бе да се обсъдят възможности и добри практики за развитието на българските общини, както и да се обмени опит за оптимизиране на възможностите за прилагане на демократични и устойчиви общински политики.

Подобни статии

Top