Реформатори: Акциите на Панаира ще натоварят общината с дългове

„Прехвърлянето на част от държавните акции в Панаира на община Пловдив може да натоварят бюджета на града с нови задължения. С този основен аргумент аз няма да подкрепя предложението общината да приеме 20,63% от държавния дял. След  като е ясно, че панаирът има кредит от около 60 млн. лв., това би направило община Пловдив потенциален длъжник на 12 млн. лв.“, заявява в позиция до медиите общинският съветник от Реформаторския блок Пепа Деведжиева.

„Трудно ми е да приема аргумента, че няма никакъв риск, защото единствен кредитор на панаира е държавната Българска банка за развитие и ако заемът не се обслужва, тя ще стане собственик на дружеството. Няма банка, била тя и  държавна, която да иска да работи като агенция за недвижими имоти, целта на банките е да печелят, отпускайки кредити. И ако наистина няма риск, защо държавата не си остане собственик на панаира, а дава дяловете си на Пловдив и Варна? Всичко това изглежда схема, в която дълговете на фактическия собственик Георги Гергов се прехвърлят на двете общини“, добавя Деведжиева.

По думите й има и друг проблем – предложението общината да смени рязко позицията си от миналото лято и да вземе предлаганите й акции, няма как да е написано в последните дни. „От ГЕРБ просто са изчакали да минат изборите, защото ако тази им идея беше известна преди 26 март, нямаше да получат толкова  солидна подкрепа в Пловдив. За мен е ясно, че става дума за задкулисни договорки. И с интерес ще проследя кой как ще гласува в Общинския съвет“, коментира Пепа Деведжиева.

По-рано днес стана ясно, че Общинският съвет ще гласува на сесията на 13 април, община Пловдив да приеме дарените й от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Миналата година пловдивските съветници единодушно гласуваха против това решение на кабинета Борисов. Те не бяха съгласни, че правителсвото дава дялове на община Варна – 29%, и те са по-голям процент от този за Пловдив – 20,63%.

Получаването на кредит от Международния Панаир и обезпечаването по този начин на финансовото състояние на дружеството, е основната причина към сегашния момент Община Пловдив да промени решението си и зам.-кметът Розалин Петков да внесе за гласуване в ОбС предложението за приемане на акциите. След това от градската администрация ще поискат част от Панаирното градче да стане Дом на пловдивската опера, пише Дарик.

Подобни статии

Top