Решават дали Станимира Петрова да стане „Почетен гражданин“ на Асеновград

stanimira

Общинският съвет в Асеновград ще решава днес дали да удостои световната шампионка по бокс в категория до 54 килограма Станимира Петрова със званието „Почетен гражданин“.

През ноември 23-годишната асеновградчанка влезе в историята на спорта ни като първата българска, станала световна шампионка по бокс за жени. Тя спечели златния медал в категорията си на първенството в Джеджу, Южна Корея. Във финала Петрова победи безапелационно с 2:0 съдийски гласа европейската шампионка Марция Давиде /Италия/.

Това е най-големият успех в кариерата на асеновградчанката. Станимира започва да се занимава със спорт през 1998 г. Тя тренира таекуон-до под наставничеството на Георги Шишков, с когото печелят медали от европейски, балкански и държавни първенства, както и от редица престижни международни турнири. Подготовката от този спорт й дава възможност само за две години да постигне този невероятен успех в бокса.

Ако днес предложението на кмета Емил Караиванов Станимира Петрова да бъде удостоена с най-високото звание на Асеновград бъде прието, почетниият знак, съпътстващ званието ще й бъде връчен на 18 декември, четвъртък, от 18:00 ч. Тогава ще бъде церемонията по награждаване на десетте най-добри спортисти в общината.
Станимира Петрова не може да влезе в тази десятка, тъй като се състезава за пловдивски клуб, посочи градоначалникът. Въпреки това тя си остава асеновградчанка, която прослави града си, подчерта той.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top