Решават дали Станимира Петрова да стане „Почетен гражданин“ на Асеновград

Общинският съвет в Асеновград ще решава днес дали да удостои световната шампионка по бокс в категория до 54 килограма Станимира Петрова със званието „Почетен гражданин“.

През ноември 23-годишната асеновградчанка влезе в историята на спорта ни като първата българска, станала световна шампионка по бокс за жени. Тя спечели златния медал в категорията си на първенството в Джеджу, Южна Корея. Във финала Петрова победи безапелационно с 2:0 съдийски гласа европейската шампионка Марция Давиде /Италия/.

Това е най-големият успех в кариерата на асеновградчанката. Станимира започва да се занимава със спорт през 1998 г. Тя тренира таекуон-до под наставничеството на Георги Шишков, с когото печелят медали от европейски, балкански и държавни първенства, както и от редица престижни международни турнири. Подготовката от този спорт й дава възможност само за две години да постигне този невероятен успех в бокса.

Ако днес предложението на кмета Емил Караиванов Станимира Петрова да бъде удостоена с най-високото звание на Асеновград бъде прието, почетниият знак, съпътстващ званието ще й бъде връчен на 18 декември, четвъртък, от 18:00 ч. Тогава ще бъде церемонията по награждаване на десетте най-добри спортисти в общината.
Станимира Петрова не може да влезе в тази десятка, тъй като се състезава за пловдивски клуб, посочи градоначалникът. Въпреки това тя си остава асеновградчанка, която прослави града си, подчерта той.

Подобни статии

Top