Решават за скъсаните диги на Чая, обявиха частично бедствено положение - DC news

Решават за скъсаните диги на Чая, обявиха частично бедствено положение

Областният управител Здравко Димитров свиква постоянната комисия за защита на населението от бедствия и аварии в частта й за бедствия и наводнения заради скъсаните диги на река Чая. Това съобщи Димитров тази сутрин. Преди години дигата на реката е била разрушена на три места и все още не е възстановена. Междуведомствена комисия е направила оглед на място и е преценила, че има опасност за населението при високи води при снеготопенето.

„Мерките са превантивни и засягат участъци в общините Садово и „Родопи“. Няма опасност от наводнение, но превантивно трябва да се вземат„, коментира областният управител.

По думите му на този етап няма опасност за населението. На три места са нарушени дигите, затова са предприети действия.

„Бреговете на река Чая бяха компрометирани от „Напоителни системи“ при работата им в коритото. След като приключиха те така и не възстановиха дигите“, коментира пред „24 часа“ кметът на Садово Димитър Здравков. В рамките на община Садово влиза Катуница, край която има нарушени диги.

Здравков припомни, че през 2005 година Чая е заляла големи площи земеделски земи, а също и Цариградско шосе в Пловдив. По тази причина сега хората са уплашени и настояват институциите своевременно да вземат мерки.

Подобни статии

Top