Решават 10-мата, задържани за пране на пари, остават ли в ареста

Днес съдът ще гледа и мерките за неотклонение на 10-имата задържани за измами, включително данъчни, и за пране на пари. 

Към днешна дата към наказателна отговорност по делото са привлечени 10 лица, на възраст между 20 и 58 г., от тях три жени и седем мъже. Петима от обвиняемите са от едно семейство.

Един от обвиняемите е привлечен към наказателна отговорност за образуване и ръководене на организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да бъдат извършвани данъчни престъпления, измами, престъпления, свързани с интелектуалната собственост и „пране на пари“. На останалите девет лица са повдигнати обвинения за участието в тази група.

Девет от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност за „пране пари“, а на двама от тях са повдигнати обвинения и за данъчни престъпления.

Десетимата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде преценено спрямо кои от тях ще бъде внесено искане до Окръжен съд – Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Групата, разбита В Пловдив преди два дни, е ощетила хазната с милиони левове. В продължение на две години участниците са търгували със строителни машини, които внасяли от Китай, а след това продавали по интернет, като незаконно ги брандирали с етикети на известни германски марки. 

При обиските бяха иззети пари и стоки в големи обеми, както и 14 луксозни автомобила. Именно с покупката на скъпи коли и имоти участниците в групата са изпрали 5 и половина милиона лева.