РЗИ: Гама-фонът в Пловдив е в нормите!

dr Cveta Ivanova

Няма промяна на радиационната обстановка заради пожарите в района на Чернобил, съобщиха за DCNES от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Не са променени и стойностите в цялата страна, показват данните от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон.

Информацията за пожара в Чернобил породи паника сред пловдивчани. Снощи хората в кварталите на града и околните населени места масово прибираха децата си и затваряха прозорците заради слуха за радиационен облак, който може да премине над Пловдив след 19.00 ч.

Притеснение имаше и в социалните мрежи, като хората масово се питаха защо няма информация от официалните институции. С прессъобщение на сайта си излезе Министерството на вътрешните работи. Според него на територията на страната не е регистрирана  промяна на радиационния фон и няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. Днес от Регионалната здравна инспекция също успокоиха:

Мощността на дозата на радиационния гама фон е в порядъка от 0,10-0,12 микросиверта в час, до 0,20 микросиверта в час. От понеделник досега  стойностите са от 0,12 до 0,16 –  обясни д-р Цвета Иванова – началник отдел „Радиационен контрол“ в РЗИ

Днес стойностите са от 0,14 до 0,16 микросиверта в час, уточни д-р Иванова. Данните са качени и на сайта на здравната инспекция тук.

Репортер на DCNEWS видя, че специалистите правят замервания на атмосферните отлагания, проверява се също питейната вода и тревата.

Това е днес взета проба, пред района на сградата на РЗИ и ще бъде изследвана гамаспектрометрично за наличие на радиоактивни техногенни и естествени радионуклеиди в нея.

Според д-р Иванова в Инспекцията е имало запитвания от медици, необходимо ли е да се прави профилактика с йод. Лекарката беше категорична, че йодна профилактика се прави само при замърсяване с Йод 131, който има период на полуразпад до 8 дни. Тази профилактика обаче не е подходяща за цезий 137, каквито са замърсяванията в Чернобил.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top